Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈСТАРИЈИ СРПСКИ ЛЕК: Скувајте ова ТРИ САСТОЈКА, заустављају КАШАЉ у рекорном року, следи БРЗО ОЛАКШАЊЕ

31.07.2022. 08:05
Пише:
Србија Данас
napitak
напитак / Извор: Профимедиа

Олакшајте себи!

Један од најстаријих народних лекова, које су нам мајке давале увек када се разболимо и имамо проблем са упорним кашљем и искашљавањем, не треба заборавити јер врло брзо делује и помаже у овим ситуацијама. Реч је о запрженом млеку, прецизније млеку са карамелизованим шећером, а реч је о рецепту који има неколико варијација. Ви изаберите ону која је вама најбоља. 

"КОЖА СВЕ ПАМТИ": Свака ОПЕКОТИНА из детињства повећава ризик од МЕЛАНОМА - Ево шта треба да знате у циљу ПРЕВЕНЦИЈЕ

"КОЖА СВЕ ПАМТИ": Свака ОПЕКОТИНА из детињства повећава ризик од МЕЛАНОМА - Ево шта треба да знате у циљу ПРЕВЕНЦИЈЕ

Када би ЖЕНЕ знале колико је ова БИЉКА ЗДРАВА за њих, користиле би је сваки дан, ТРАВАРИ је препоручују

Када би ЖЕНЕ знале колико је ова БИЉКА ЗДРАВА за њих, користиле би је сваки дан, ТРАВАРИ је препоручују

Биће вам потребни шећер, млеко и маст.

Шећер, млеко и маст (свињска или гушчија)

У лимено лонче карамелизујете 2 кашичице шећера, а онда док то још ври, додате млеко па мешате док се шећер не растопи. Кад сипате у шољу, додате и кашичицу масти (свињске или гушчије) и млако пијете лагано. Укус није лош, ако се дода свињска маст.

napitak
напитак / Извор: Профимедиа

Млеко, маст и мед

Млеко се загреје до кључања, а онда се дода маст. Када се напитак прохлади, дода се кашика меда и пије се пред спавање. Ако осећате грозницу, најбоље је да се лепо умотате у ћебе и заспите одмах после овог напитка.

Шећер, млеко и гранчица жалфије

Шећер се карамелизује, а онда се дода млеко. Док млеко још ври, у њега се стави гранчица жалфије па се након пар минута скида с рингле, процеди се и пије се док је још топао напитак.

prehlada
прехлада / Извор: Профимедиа

Пошто је ово стари народни лек, варијација има много, али је учинак једнако добар.