Преједање НЕ СМЕ да буде ОБЕЛЕЖЈЕ ПРАЗНИКА - Уз овај НАПИТАК избегните скокове ХОЛЕСТЕРОЛА и масне наслаге
За све треба имати меру! Па и када је храна у питању. Празнично време може бити изазовно за наше здравље, нарочито за ниво холестерола у крви. Са толико укусне хране на столу, тешко је одупрети се обиљу слаткиша, сланих грицкалица и богатих јела која можда нису најпријатељски расположена према нашем холестеролу. Али, не брините, постоје начини да останете на путу доброг здравља чак и током ових веселих а пре свега, дана када се највише једе у години.
Повишен лош холестероли празници на видику... Није завидна ситуација, али уз мало редукције исхране и овај здрави, домаћи напитак моћи ћете да уживате у прославама живота на тањиру без гриже савести.
Није тајна да вам одређена храна може помоћи да снизите ЛДЛ ("лош") холестерол, који узрокује накупљање плака у артеријама што доводи до срчаних болести, срчаног удара и можданог удара. Али оно што вас може изненадити је да су ове намирница укусне и да их је лако укључити у свакодневне оброке без жртвовања укуса или забаве.
Да ли практикујете ове ОБИЧАЈЕ православних СРБА из давнина за Нову годину? Паљење СВЕЋА прати 1 РИТУАЛ, а ово је обавезно на ПРАЗНИЧНОЈ ТРПЕЗИ
Почела да ДИЖЕ ТЕГОВЕ када су јој ЛЕКОВИ ЗА ПРИТИСАК И КИСЕЛИНА направили ХАОС у организму - Нико не може да поверује да овакво тело има бака од 77 ГОДИНА
За борбу против ових масноћа неопходно је да се здраво храните, као и да будете физички активни, али научници су недавно открили и да једно воће значајно помаже.
Реч је о јабукама, изузетно богатим пектином - састојком који даје густину воћу кад га укувавамо у џем или слатко. Пектин је користан зато што везује воду и ограничава количину масноћа коју ћелије могу да апсорбују. Захваљујући влакнима, јабуке помажу да се дуже одржи осећај ситости.
Јабука и цимет „скидају“ масноће:
Истраживања су показала да се узимањем само пола кашичице цимета на дан може смањити количина лошег холестерола, може се побољшати лоша пробава и смањити триглицериди.
За напитак су потребни вода са јабуком и циметом – треба исецкати јабуку на кришке, додати кашичицу цимета и прелити прокуваном или филтрираном водом и пустити да одстоји сат до два. Напитак се пије током дана кад год пожелите.
Антиоксиданси из цимета стабилизују ниво шећера у крви и смањују жељу за угљеним хидратима, не подстичу притом претерано лучење инсулина, што је важан фактор успешног мршављења. Јер, редовно „провоцирање“ инсулина поспешује таложење таложење масноћа у телу, а како кажу стручњаци, употребом цимета, лучење инсулина биће под контролом, што ће омогућити топљење масних наслага.
Србија Данас/Аутор: Ј.Шипчић