Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕ МОЖЕ ДА НЕ УСПЕ — ЧАК И АКО СТЕ ПОЧЕТНИК: Како да умесите погачу која изгледа прелепо и још је бољег укуса (РЕЦЕПТ)

23.03.2022. 08:24
Пише:
Србија Данас
pogača
погача / Извор: Фото: YouTube printscreen/Jelajelena Петровиц

Водич за почетнике: Како да умесите погачу

Ево како најлакше да умесите погачу, уз помоћ следећих савета.

Потребно је:

  • 100 мл воде
  • 1 кашичица шећера
  • 20 гр свежег квасца
  • 200 мл млека
  • 50 мл маслиновог уља
  • 100 гр киселе павлаке
  • 500-550 гр брашна
  • мало соли
ЈУТАРЊА НАВИКА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Ово пије на празан стомак, чини ЧУДА ЗА ЗДРАВЉЕ, а користе и ДЕЦА

ЈУТАРЊА НАВИКА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Ово пије на празан стомак, чини ЧУДА ЗА ЗДРАВЉЕ, а користе и ДЕЦА

ЗАВЕЛА МОНАХА, БОРИЛА СЕ СА ОПАКИМ КАНЦЕРОМ ДОЈКЕ: Српска глумица из ТРОУГЛА право у ЦЕНТАР СКАНДАЛА

ЗАВЕЛА МОНАХА, БОРИЛА СЕ СА ОПАКИМ КАНЦЕРОМ ДОЈКЕ: Српска глумица из ТРОУГЛА право у ЦЕНТАР СКАНДАЛА

Припрема:

У млакој води измрвити квасац, додати шећер и оставити  да надође. У ванглицу сипати млако млеко, додати квасац,  со, 30 мл уља  и додати брашно да тесто буде мекше. 

Добро га обрадити варјачом, рукама или миксером. Оставити да одмори на топлом 30 минута.  

pogača
погача / Извор: Фото: YouTube printscreen/Jelajelena Петровиц

Мало подмазати сто маслиновим уљем па нарасло тесто истрести на сто. Поделити у 7 делова,  па сваки део обрадити мало рукама (премесити ) и обликовати лоптицу. Сваку лоптицу уваљати мало у маслиново уље и оставити 5-6 мин. покривено. 

Масним рукама лоптице развући у тесто танко и ставити на лист пек папира, премазати 1 малом кашичицом павлаке. Урадити и све остале тако, с тим што задњу развучену не мажемо павлаком. Исећи ножићем за пицу на  квадрате тесто и спустити спремљену погачу у тепсију величине 22 цм. 

Покрити да порасте, па је премазати жуманцетом и  посути сусамом. Рерну укључити на 220 степени, пећи 15 минута па смањити на 180 степени Ц и пећи још 35-40 минута. Покрити крпом па кад се охлади, покидати и служити

 

}