Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕМА ОПУШТАЊА: Ове НАМИРНИЦЕ јесу здраве, АЛИ ипак их конзумирајте у мањим количинама

04.06.2018. 07:58
Пише:
Србија Данас
doručak sa žitaricama
доручак са житарицама / Извор: Профимедиа

Не претерујте.

Редовно вежбате, пијете доста воде, храните се здраво, а килограми се не топе. Можда мислите да је главни кривац један колачић или коцкица чоколаде коју сте појели, али не. Истина је да су за то заслужне те чувене "здраве грицкалице" које сваки дана конзумирате.

ЧИМЕ СЕ СВЕ УКРАШАВАЈУ...Тренд на Инстаграму коме се ОДУШЕВЉАВАТЕ може да буде и СМРТОНОСАН!

Неке од њих садрже скривене шећера и адитиве, а ако то није случај, онда можда једете велике количине хране за коју мислите да је безопасна по вашу линију.

СПРЕМАТЕ ГА ПОГРЕШНО: Ако желите да из СПАНАЋА извучете МАКСИМУМ, припремајте га на ОВАЈ начин

На ове намирнице треба да обратите пажњу:

Колачићи од риже

Често се мисли да ова намирница садржи мало масти и да је без глутена, па се због тога и сматра здравом. Већина ових колачића направљена је од белог рафинисаног пиринча, чији је гликемијски индекс скоро 91, док чиста глукоза има индекс око 100.

Колачићи од риже се у телу често претварају у шећер, доводећи до дисбаланса нивоа шећера у крви и до гојења.

Voćni jogurt
Воћни јогурт / Извор: Профимедиа

 Воћни јогурт

Без обзира на то што можда пише да је низак садржај масти и да је због тога дијетално, али нутриционисткиња др Мерилин Гленвил тврди да неки од њих садрже и до осам кашичица додатог рафинисаног шећера.

"Често је шећер следећи састојак након млека који се налази у највећим количинама у јогурту. Ова врста јогурта има висок гликемијски индекс, због чега тело ослобађава више инсулина како би изашло на крај са наглим порастом шећера у крви, због чега се у телу таложи и више масти", објашњава она.

Супер ТРИК да се решите ЗАВИСНОСТИ од шећера

Намирнице без глутена

Осим ако имате интолеранцију на глутен не би требало да избацујете глутен из исхране.

Ако планирате да избаците глутен из исхране, не наседајте на хлеб и пецива без глутена јер обично садрже више шећера и адитива, и имају виши гликемијски индекс него исте намирнице које садрже глутен.

Бољи приступ здравим намирницама, без обзира на то да ли конзумирате глутен или не, подразумева да сами спремате храну са минималном количином шећера.

Bademi
Бадеми / Извор: Профимедиа

 Бадеми

Ово је веома здрава намирница, али не би требало да је конзумирате у великим количинама. Бадеми су "заразни" и понекад ни не схватите да сте грицкајући их појели кесицу од 100 грама, а то значи и да сте унели око 600 калорија за тих неколико минута.

Контрола порција је веома важна и ни у ком случају не би требало да поједете више од шачице бадема.

ЉУТЕ ПАПРИЧИЦЕ НАЈЗДРАВИЈА НАМИРНИЦА СВЕТА: Чини ЧУДА за ЧИР на желуцу! (ФОТО)

Кокице

Веома су укусне и заиста су једна од здравијих грицкалица, али ћете после њих бити гладни.

"Кокице су здравија алтернатива грицкалицама, али оне и даље спадају у угљене хидрате који се брзо апсорбују и нагло подижу ниво шећера у крви. А пошто шећер оштећује протеине, висок шећер у крви је најгори непријатељ ваше коже. То је вероватно боља опција од других грицкалица, али не би требало да их једете баш сваког дана", каже нутриционисткиња.

činija sa kokicama
чинија са кокицама / Извор: Профимедиа

 Обрано млеко

Млеко које садржи мање масти и мање калорија се чини као боља опција. Али, конзумирањем обраног млека, не уносимо важне нутријенте попут витамина Д, А и Е. Масти заиста нису тако лоше као што су нас учили да верујемо. Већ је и доказано да пуномасно млеко не доприноси гојењу и срчаним болестима.

Ево због чега је комбинација млека и кафе ПОГУБНА

Нутриционисткиња сматра да пуномасно млеко заправо обезбеђује важне масне киселине, попут омега 3 масних киселина, конјуговане линолне киселине, а које имају моћна анти-запаљенска својства и добре су за мозак.