Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Пазите када купујете РУЧАК НА ПОСЛУ: Неколико студија показало да најпопуларнији ОБРОЦИ на ПАУЗИ могу да нас коштају ЖИВОТА

29.08.2023. 13:56
Пише:
Србија Данас
muškarac
мушкарац / Извор: Shutterstock

Обавезно избегавајте следеће намирнице, ваше срце би могло да страда због њих

Стручњаци упозоравају да постоји много намирница за које људи верују да су здраве, али у стварности могу изазвати висок крвни притисак.

Престаните да радите то ПОД ТУШЕМ! Докторка упозорава да би МАЛА НУЖДА током туширања могла да изазове ОГРОМАН ПРОБЛЕМ

Престаните да радите то ПОД ТУШЕМ! Докторка упозорава да би МАЛА НУЖДА током туширања могла да изазове ОГРОМАН ПРОБЛЕМ

"Смршала сам 25кг без ДИЈЕТА и ТРЧАЊА": Имала 90кг и није могла да хода без болова, а сада је РИБЕТИНА

"Смршала сам 25кг без ДИЈЕТА и ТРЧАЊА": Имала 90кг и није могла да хода без болова, а сада је РИБЕТИНА

Две студије су потврдиле да храна коју највероватније једете на паузама за ручак може повећати ризик од смртоносних кардиоваскуларних болести. У двоструким презентацијама на годишњем састанку Европског кардиолошког друштва у Амстердаму, истраживачи су открили да конзумирање ултра-прерађене хране (УПФ) попут житарица, газираних пића и брзе храна, значајно повећавају ризик од високог крвног притиска, срчаних болести, срчаног удара и можданог удара.

Анушрија Пант, истраживач укључен у једну од студија, рекла је да многи погрешно верују да су неке УПФ намирнице здрав избор, као што су сендвичи који се купују у продавници, житарице, супе и јогурти са ниским садржајем масти.

- Може бити да храна за коју мислите да је здрава заправо доприноси развоју високог крвног притиска.

- Ултра обрађена храна обично има мање влакана, много соли и шећера, а познато је да сви ови фактори делују анти-кардиопротективно. Много намирница које се рекламирају као "здраве", јер су малокалоричне, а када на декларацији погледамо садржај соли, видимо да је превисок. Знамо да је висока количина соли главни кривац хипертензије.

nezdrava hrana
нездрава храна / Извор: Shutterstock

Она је упозорила да би Британке могле бити посебно угрожене, јер њихова исхрана обично садржи 57 одсто ове хране. То је за трећину више од највећег уноса у студији.

Открили су да је код 39% жена већа вероватноћа да ће развити висок крвни притисак у поређењу са онима са најнижим уносом ултра-обрађене хране. Друга студија, коју је представио Јанг Ку у име истраживача са Четвртог кинеског војног медицинског универзитета, открила је да су они који су јели највише УПФ-а имали скоро 25% већу вероватноћу да ће имати срчани удар, мождани удар или ангину.

Поред тога, истраживачи су открили да је повећање уноса УПФ-а за само 10% довело до значајног скока ризика од срчаних обољења. Тим је такође открио да су они који су имали мање од 15% своје исхране сачињени од УПФ-а били најмање изложени ризику од здравствених проблема повезаних са срцем.

Резултати би требало да служе као "позив за буђење" за Велику Британију, а и шире. Истраживачи су за "The Гуардиан" рекли: - С обзиром да УПФ представља 55% наше исхране, то би требало да буде позив за буђење. Ако у преради хране постоји нешто што је штетно, онда је то катастрофа.

Претходна истраживања су повезивала ултра-прерађену храну са гојазношћу, дијабетесом типа 2 и раком. Катарин Џенер, директорка Савеза за здравље гојазности, рекла је: - Не би требало да буде могуће да компаније тврде да су њихове ултра-прерађене намирнице ’здраве‘.

У одвојеном истраживању представљеном на конференцији, кинески научници су открили јасну везу између ултра-прерађене хране и срчаних болести.