Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ово воће је СПАС за старије од 60 ГОДИНА! Побољшава ПРОБАВУ, снижава ШЕЋЕР и чува ваше СРЦЕ - природни еликсир здравља

18.08.2023. 11:43
Пише:
Србија Данас/Сенса
baka
бака / Извор: Shutterstock

Руска докторка открива све благодети и препоручује и млађима и старијима

Шљива јача имуни систем и побољшава рад црева, што је посебно важно за особе старије од 60, 65 година, како је објаснила руска докторка и нутрициониста Маргарита Корољева.

Доводи вас до лудила МЉАЦКАЊЕ и ЖВАКАЊЕ? Можда имате стање које у вама изазива бес, узнемиреност и убрзан рад срца

Доводи вас до лудила МЉАЦКАЊЕ и ЖВАКАЊЕ? Можда имате стање које у вама изазива бес, узнемиреност и убрзан рад срца

"Неки људи су лабрадори, а неки хртови": Холивудски дијететичар открио занимљив, али делотворан ТРИК за МРШАВЉЕЊЕ - не кошта ништа

"Неки људи су лабрадори, а неки хртови": Холивудски дијететичар открио занимљив, али делотворан ТРИК за МРШАВЉЕЊЕ - не кошта ништа

Како је истакла, људи који имају изнад 60, 65 година често имају проблем са покретљивошћу црева, пробавом и пате од затвора. Докторка објашњава да је шљива природни лаксатив који значајно може помоћи код оваквих тегоба - зато не пропустите сезону овог супер воћа.

- Шљива ће ублажити затвор и помоћи у благовременом ослобађању цревног садржаја, рекла је и истакла да је важно да особе које имају преко 60 посебно јачају имунитет који, ако је нарушен, може их учинити подложним за разне вирусе и прехладе. 

- Влакна су неопходна за одржавање функционисања црева. Здравље црева такође зависи од имунолошког система и имунолошког статуса човека. У шљиви се налази и витамин Ц, који је такође важан за имунитет.

Šljive
Шљиве / Извор: Профимедиа/илустрација

Шљиве су често број један у слаткој зимници, посебно када се спремају џем и мармелада, али важно је да је у служби здравља конзумирате свежу. Садржи витамин Ц (5 до 8 мг на 100 г, зависно о којој се врсти ради), витамин Б6, бакар, витамин Б2, витамин Б3, витамин К, магнезијум, гвожђе, калцијум те чак 240 мг на 100 г калијума. Шљива обилује и влакнима, 2 г на 100 г, а уз све то је нискокалорично воће.

Сматра се да је шљива најстарији природни лек за пробаву. Због садржаја пектина који у цревима набубри, омекшавају столицу што је врло битно код лечења хемороида и многих цревних обољења.

Поред позитивног дејства на пробаву, шљива је добра за срце, регулише шећер у крви, повољно делује на здравље костију и очију, а и има сласан и сочан укус.