Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НУТРИЦИОНИСТА УПОЗОРАВА! Ова ПИЛЕЋА ИЗНУТРИЦА је изузетно ОПАСНА по здравље, обратите пажну при куповини

30.06.2023. 09:55
Пише:
Србија Данас
piletina
пилетина / Извор: Фото: Youtube printscreen/Jelajelena Петровиц

Ево како ћете знати да месо није квалитетно!

Сви обожавамо да једемо пилетину, али је у последње време квалитет тог меса под великим знаком питања...

Пилетина је неизоставан део трпезе у готово свим домовима, али при куповини већина нас више пажње обраћа на цену, него на изглед и боју самог меса. Наиме, нутрициониста Бранка Митровић је објаснила који делови пилета нису здрави и зашто не бисмо смели да их једемо.

ДОКТОРКА ПОСАВЕТОВАЛА СТАРИЈЕ ОД 50 ГОДИНА: "Чак иако немате болове у костима превентивно би требало да конзумирате ове две ствари!"

ДОКТОРКА ПОСАВЕТОВАЛА СТАРИЈЕ ОД 50 ГОДИНА: "Чак иако немате болове у костима превентивно би требало да конзумирате ове две ствари!"

Близанац има МУКЕ НА ПОСЛУ, Водолије НЕ ОДЛАЖИТЕ обавезе - Ево шта хороскоп за ПЕТАК предвиђа за ваш знак

Близанац има МУКЕ НА ПОСЛУ, Водолије НЕ ОДЛАЖИТЕ обавезе - Ево шта хороскоп за ПЕТАК предвиђа за ваш знак

Да ли сте чули за бројлер пилетину?

Реч је о специфичним кокошкама беле боје, које се одгајају на фармама. Када достигну старост између 10 и 12 недеља и постигну одређену тежину, продаје се на тржишту и спремна је за конзумацију. Ако пиле није домаће, постоји могућност да садржи арсен, који код човека може да изазове дијабетес, неуролошке поремећаје. Код таквог меса посебно не смемо да једемо одређене делове.

Како да разликујемо ову врсту пилетине од домаће?

Нутриционисткиња Бранка је открила неколико савета.

- Сви знамо да домаћа пилетина има жуту боју, док је кожа бројлер пилетине уобичајено беличасте боје. Међутим, данас ни на то не можете да се ослоните, будући да продавци често бојом за храну боје пилетину да буде жута. Такође, разлика се примећује и при термичкој обради саме пилетине - бројлер пилетина ће испустити много више течности и масти и биће много тврђа у односу на пилетину из природног узгоја - објашњава.

Мекоћа меса зависи од тога да ли има више естрогена или тестостерона.

piletina
пилетина / Извор: Профимедиа

- Тврђе месо има мање естрогена (женски хормон) а више тестостерона (мушки хормон) и обрнуто, мекше има више естрогена. Ипак, те разлике у процентима хормона су занемариве, а штету свакако чине - додаје она.

Бројлер пилићи немају када да изграде имунитет, зато их ваксинишу против бројних болести попут салмонеле, која се може пренети путем јајета са кокошке на пиле, али и против Њукастлове болести, честе птичје болести која се преноси на људе, бронхитиса, пнеумовируса као и Марекове болести. Вакцине добијају или путем спреја или путем воде. Овакав начин узгоја има многе последице.

- Сигурно примећујете да данашње младе жене готово да немају струк, мушкарци попримају женске облине, чак и бебе и мушкарци имају целулит - све то је последица хормона из хране. Поред тога, случајеви алергија су у констатном порасту, као и резистенција на антибиотике. Због повећаног уноса антибиотика путем хране, много више људи пати од проблема са варењем - рекла је Бранка, а преноси novi.ba.

А према речима нутриционисткиње, најопаснији део пилетине су изнутрице, посебно џигерица, јер управо она прерађује све те силне антибиотике и хормоне.

- Последично, све месне прерађевине попут паштета, салама, паризера, пилећих виршли и сличних ствари треба избегавати у широком луку, јер пилеће изнутрице завршавају управо у њима. Једини случај када можете да будете потпуно сигурни у квалитет је када лично познајете узгајивача и знате како ради. Све остало је ризично - закључила је Бранка.