Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБАРА ХОЛЕСТЕРОЛ И ТОПИ МАСНЕ НАСЛАГЕ: Сезона је ОВОГ ВОЋА које важи за НАЈЗДРАВИЈЕ

12.11.2021. 13:07
Пише:
Србија Данас
Gojaznost
Гојазност / Извор: Профимедиа/илустрација

Воће које сви волимо може да помогне у борби против високог холестерола и масних наслага

Холестерол је битан за људско тело јер подстиче стварање хормона у полним и надбубржним жлездама. Ипак, повишен холестерол може изазвати бројне проблеме и болести срца и крвних судова.

Уносимо га храном, преко намирница животињског порекла. Просечно се дневно унесе 500 -1.000 мг егзогеног холестерола.

Холестерол може бити " лош" и " добар". Лошим се назива ЛДЛ холестерол јер он преноси 75% масти (50% холестерола) у крви и главни је носач холестерола. ХДЛ холестерол је "добар" јер садржи 50% протеина и само 20% холестерола.

КРЕКЕР ТЕСТ КОЈИ ТРАЈЕ САМО 30 секунди: Открива колико тачно смете да поједете ШЕЋЕРА а да се НЕ УГОЈИТЕ

КРЕКЕР ТЕСТ КОЈИ ТРАЈЕ САМО 30 секунди: Открива колико тачно смете да поједете ШЕЋЕРА а да се НЕ УГОЈИТЕ

ИМА 74 ГОДИНЕ И ОСТАЋЕТЕ БЕЗ ТЕКСТА КАДА ВИДИТЕ ШТА РАДИ У 5 УЈУТРУ: Вера Матовић открила како одржава линију!

ИМА 74 ГОДИНЕ И ОСТАЋЕТЕ БЕЗ ТЕКСТА КАДА ВИДИТЕ ШТА РАДИ У 5 УЈУТРУ: Вера Матовић открила како одржава линију!

За борбу против ових масноћа неопходно је да се здраво храните, као и да будете физички активни, али научници су недавно открили и да једно воће значајно помаже.

Реч је о јабукама, изузетно богатим пектином - састојком који даје густину воћу кад га укувавамо у џем или слатко. Пектин је користан зато што везује воду и ограничава количину масноћа коју ћелије могу да апсорбују. Захваљујући влакнима, јабуке помажу да се дуже одржи осећај ситости.

jabuke
јабуке / Извор: Профимедиа

Јабука и цимет „скидају“ масноће:

Истраживања су показала да се узимањем само пола кашичице цимета на дан може смањити количина лошег холестерола, може се побољшати лоша пробава и смањити триглицериди.

За напитак су потребни вода са јабуком и циметом – треба исецкати јабуку на кришке, додати кашичицу цимета и прелити прокуваном или филтрираном водом и пустити да одстоји сат до два. Напитак се пије током дана кад год пожелите.

Антиоксиданси из цимета стабилизују ниво шећера у крви и смањују жељу за угљеним хидратима, не подстичу притом претерано лучење инсулина, што је важан фактор успешног мршављења. Јер, редовно „провоцирање“ инсулина поспешује таложење таложење масноћа у телу, а како кажу стручњаци, употребом цимета, лучење инсулина биће под контролом, што ће омогућити топљење масних наслага.