Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПРЕЗ! Чак и замрзнуто месо има РОК ТРАЈАЊА - све преко ОВОГ ДАТУМА морате обавезно да БАЦИТЕ!

23.04.2022. 16:53
Пише:
Србија Данас
meso
месо / Извор: Профимедиа/илустрација

Врло је важно водити рачуна о року трајања хране, посебно о поквареном месу

Многе домаћице купе месо, па га одлажу у замрзивачу. Питање је колико дуго месо може да стоји тако замрзнуто

Нема сваки комад меса исти рок трајања, као ни свака врста меса. 

НЕОДОЉИВО ВАЗДУШАСТА: Бакин рецепт за преукусну УСКРШЊУ ПОГАЧУ - без маргарина! (РЕЦЕПТ)

НЕОДОЉИВО ВАЗДУШАСТА: Бакин рецепт за преукусну УСКРШЊУ ПОГАЧУ - без маргарина! (РЕЦЕПТ)

Као тинејџерка је ЖИВЕЛА САМА У ВИЛИ, имала је ВОЗАЧЕ И ПОСЛУГУ: Њене садашње борбе са финансијама и пороцима су добро познате, али мало ко зна истину о прошлости певачице...

Као тинејџерка је ЖИВЕЛА САМА У ВИЛИ, имала је ВОЗАЧЕ И ПОСЛУГУ: Њене садашње борбе са финансијама и пороцима су добро познате, али мало ко зна истину о прошлости певачице...

Пилетина и ћуретина

Цели пилићи и ћурићи у замрзивачу могу бити до годину дана. А уколико замрзавате њихове комаде попут прса, батака, карабатака и крилаца, требало би их искористити у року од 9 месеци, док изнутрице не би смеле стајати замрзнуте дуже од 3-4 месеца.

Piletina
Пилетина / Извор: Профимедиа

Свињетина

Сирова свињетина слично се замрзава као говедина и друго месо. Ако свињетину исецкате на коцкице и смрзнете, тако може стајати 4-6 месеци, а печена 4-12 месеци. Прерађена свињетина, попут сланине, кобасица, виршли, шунке и слично, може бити у замрзивачу 1-2 месеца.

Говедина, телетина и јагњетина

Када је реч о свежем месу оно може трајати и неколико месеци, зависно од врсте меса. Сирови одресци могу се чувати у замрзивачу шест до 12 месеци. Котлети, међутим, трају краће због костију - од 4-6 месеци. Печено месо може бити смрзнуто између четири месеца до године.

Млевено месо

Невезано о којој врсти мевеног сировог меса се ради, не би требало држати га у замрзивачу дуже од 3-4 месеца.

meso
месо / Извор: Профимедиа

Рок чувања меса у замрзивачу по врстама:

  • Свињетина с костима - 4 до 6 месеци
  • Свињетина без кости - 4 до 12 месеци
  • Јагњетина и телетина - 9 месеци
  • Говедина с костима - 4 до 6 месеци
  • Говедина без кости - до 12 месеци
  • Цело пиле или ћурка - 12 месеци
  • Комади пилетине или ћуретине - 9 месеци
  • Мевена ћуретина или свињетина - 3 до 4 месеца
  • Изнутрице - 3 до 4 месеца
  • Сланина - месец дана
  • Кобасице - 1 до 2 месеца
  • Виршле - 1 до 2 месеца