Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПРЕЗ! Одмрзнуту ХРАНУ морате ПРИПРЕМИТИ и конзумирати у овом РОКУ, иначе може да изазове ТРОВАЊЕ

27.01.2022. 21:22
Пише:
Србија Данас
sladoled
сладолед / Извор: Фото: приватна архива

Обратите пажњу!

Поставља се питање да ли је, након тога, ту храну паметно замрзнути, јер у себи садржи састојке који су претходно већ провели неко време у замрзивачу, а након тога били одлеђени.

Оно што је важно да знате, а тиче се чувања хране, јесте да остатке јела, након што завршите са ручком, треба да ставите у фрижидер у року од два сата, а да их поједете у року од два дана.

Такође, важно је да температуру фрижидера одржавате на пет степени целзијуса, или ниже, као и да редовно проветравате фрижидер како би био хигијенски исправан и у добром радном стању.

povrće-u-frižideru
поврће-у-фрижидеру / Извор: Профимедиа

Замрзавање хране

Скоро све од хране може да се замрзне, укључујући и јогурт, сир (осим меког сира, јер процес замрзавања утиче на текстуру), млеко, рибу, јаја (чак и кувана јаја). Храну ставите у херметички затворену посуду, или је добро умотајте у кесе за замрзавање, пре него што је ставите у замрзивач, иначе ће је хладан ваздух исушити.

Банане замрзните тако што ћете их ољуштити и умотатили или ставити у херметички затворену посуду пре замрзавања. Све са високим садржајем воде, као што су јагоде и парадајз, биће мекано, али је и даље добро за кување.

Свињска МАСТ се ОПЕРЕ у ВОДИ: Стари СРПСКИ ЛЕК помаже код болесних ПЛУЋА, ево како се користи

Свињска МАСТ се ОПЕРЕ у ВОДИ: Стари СРПСКИ ЛЕК помаже код болесних ПЛУЋА, ево како се користи

"ОБРВЕ НА ГОРЕ, А ГАЋЕ НА ДОЛЕ" Далила добила охрабрујућу поруку: "Дејана сад мрзе, а Филипа воле"

"ОБРВЕ НА ГОРЕ, А ГАЋЕ НА ДОЛЕ" Далила добила охрабрујућу поруку: "Дејана сад мрзе, а Филипа воле"

Јаја

Јаја се најбоље чувају у фрижидеру јер се држе на константној температури, али их такође можете и замрзнути. Постоје два начина за замрзавање јаја: разбијте јаје и одвојите жуманца од беланаца у засебне пластичне посуде или кесе за храну пре замрзавања. Можете и да разбијете јаја и умутите их - послужиће одлично за омлет и кајгану. Кувано јаје можете безбедно да чувате у фрижидеру неколико дана. Кувана јаја се такође могу замрзнути.

Замрзавање и одмрзавање меса и рибе

Ставите датум и означите месо у замрзивачу. Након одмрзавања употребите га у року од 24 сата. Месо можете замрзнути на дуже време - и даље ће бити безбедно за јело, али ће се квалитет погоршати, па је најбоље да га поједете у року од 3 до 6 месеци. Не брините ако је дуже замрзнуто - покушајте да га маринирате пре кувања да побољшате текстуру или користите биље и зачине да додате укус.

jaja u vratima frižidera
јаја у вратима фрижидера / Извор: Профимедиа

Поновно замрзавање меса и рибе

Никада немојте поново замрзавати сирово месо (укључујући живину) или рибу која је одмрзнута. Можете кувати замрзнуто месо и рибу када се одмрзну, а затим их поново замрзнути.

Замрзнуте сирове намирнице могу се једном одмрзнути и чувати у фрижидеру до 24 сата. У том року их треба скувати ли бацити.

Када се одмрзне, спремљену храну треба подгрејати само једном, јер што више пута хладите и подгревате храну, то је већи ризик од тровања. Кувана храна која је замрзнута и извађена из замрзивача треба поново да се загреје и поједе у року од 24 сата од потпуног одмрзавања. Да бисте смањили губитак, поделите оброк на порције, пре замрзавања, а затим одмрзните само оно што вам је потребно.

Избегавајте да стављате отворене лимене конзерве у фрижидер, јер храна у њима може да добије "метални" укус.