Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПУШТА ОРГАНИЗАМ И ЧУВА КОСТИ: Само једна шака овог воћа ДНЕВНО направиће експлозију у вашем организму

26.04.2022. 16:43
Пише:
Србија Данас
voće
воће / Извор: Профимедиа

Јести воће и поврће је одлична одлука ако сте на дијети па желите да поједете нешто, али не скренете с пута

С дијетом или без ње, најздравије намирнице су управо оне биљног порекла и треба их јести што чешће па сигурно нећете погрешити ако поједете јабуку, наранџу, јагоду или боровнице – а да не спомињемо супер здраве банане, нар или грожђе...

Али ако желите да заштитите здравље костију, онда би требало размислити да свакодневно поједете једну шаку сувих шљива, а одличне су и за оне који желе да се осећају здраво и јако и када старе. Осим што су укусне и што ће вас заситити, одличне су за здравље костију, наводи се у резултатима нове студије.

БРИШЕ ГОДИНЕ КО ОД ШАЛЕ: Фризура који је потпуни хит овог пролећа СВИМА ДОБРО СТОЈИ (ФОТО)

БРИШЕ ГОДИНЕ КО ОД ШАЛЕ: Фризура који је потпуни хит овог пролећа СВИМА ДОБРО СТОЈИ (ФОТО)

НИКАКО ЈЕ НЕ СНИЖАВАЈТЕ: Ово су ПРАВИЛА која не смете кршити док имате ТЕМПЕРАТУРУ - морате пустити да се тело само БРАНИ

НИКАКО ЈЕ НЕ СНИЖАВАЈТЕ: Ово су ПРАВИЛА која не смете кршити док имате ТЕМПЕРАТУРУ - морате пустити да се тело само БРАНИ

Истраживање је спроведено од стране програма Интегративне биомедицине и психологије са Универзитета Kinesiology ове године, а у истраживање су биле укључене жене које су прошле менопаузу и током дана, током 12 месеци, јеле ниједну, 6 или 12 сувих шљива током дана.

suvo voće
суво воће / Извор: Профимедиа

Главни аутор студије др. Јанхави Демани је појаснио: „Резултати које смо добили упућују да конзумацијом 6 или 12 шљива током дана можемо смањити могућност упалних процеса који доприносе губитку коштане масе код жена након менопаузе“. Демани додаје и да нас ова студија води до спознаје како би суве шљиве могле бити обећавајућа намирница која спречава појаву упале.

„Воће и поврће које је богато биоактивним састојцима попут здравих киселина, флавоноида и каротеноида могу помоћи у борби против остеопорозе. Суве шљиве садрже полифеноле који могу смањити последице упала и оксидативног стреса који може допринети губитку коштане масе, а они пак доприносе губитку коштане масе“, додаје Келси Сацман, нутрициониста.

Колико треба појести?

Сакман додаје да ово воће може имати и додатне добробити као што су минерали, витамин К,  феноле и дијетална влакна – сви неопходни за добро здравље.

И док су све шљиве познате као супернамирница, имајте на уму да су пуне шећера па припазите на количину коју једете. Добро је комбиновати их с протеинима како би се спречио пораст шећера у крви.

Šljiva, šljive
Шљива, шљиве / Извор: Профимедиа

Ако се питате како их убацити у своју исхрану, Сакман додаје да их лако можете понети на посао и јести као ужину било када током дана. Исто тако их можете додати воћним напицима или салатама али и омиљеном јогурту.  Осим тога, аутор студије додаје и да их можете додати пици, а слажу се добро и с црвеним луком, моцарелом и винским сирћетом.