Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ово су НАЈЈАЧИ ПРОБИОТИЦИ из ПРИРОДЕ - Намирнице које утичу на добре бактерије, подстичу варење и метаболизам

14.07.2023. 09:40
Пише:
Србија Данас
doručak
доручак / Извор: Shutterstock

Уврстите их у свакодневну исхрану!

У нашем телу постоји 30 трилиона бактерија, углавном добрих. Издржљиве су и одупиру се киселинама дигестивног тракта. 

Ове бактерије утичу на здравље и имају противзапаљенску улогу, јачају имунитет и побољшавају варење. Међутим, може доћи до дисбаланса добрих бактерија које изазивају гојазност, дијабетес, нездаве прехрамбене навике и употреба антибиотика. 

НЕ ДАЈ БОЖЕ ТАКВЕ ЉУДЕ! Наравно, Шкорпијетина је на првом месту од ТРИ НАЈЗЛОБНИЈА ЗНАКА у хороскопу

НЕ ДАЈ БОЖЕ ТАКВЕ ЉУДЕ! Наравно, Шкорпијетина је на првом месту од ТРИ НАЈЗЛОБНИЈА ЗНАКА у хороскопу

"НА ХЛЕБ ДА ИХ МАЖЕШ!" Ова три знака важе за ПРАВЕ ДОБРИЦЕ, обасипаће вас љубављу и пажњом, нема шансе да вас изневере

"НА ХЛЕБ ДА ИХ МАЖЕШ!" Ова три знака важе за ПРАВЕ ДОБРИЦЕ, обасипаће вас љубављу и пажњом, нема шансе да вас изневере

Добра ствар је да конзумирањем одређених намирница можемо да поспешимо бактеријску заједницу, то јесте уз помоћ природних пробиотика.

Пробиотици су живи микроорганизми – бактерије или квасци, који се могу наћи у:

  • Киселом купусу – невероватно је богат добрим бактеријама, направљен је ферметисањем купуса са бактеријама које стварају млечну киселину( Lactobacilli). Једна шоља киселог купуса садржи око пет трилиона бактерија.
  • Јогурту – јогурт је најпознатији извор пробиотика и садржи бактерије попут lactobacillus орбифидобацтериа
  • Јабуковом сирћету – одличан пробиотик, али треба пазити на количину, најбоље је комбиновати га са салатама.
  • Кефиру – садржи симбиозу великог броја добрих млечно-киселих бактерија и квасаца.
  • Сиревима – природни пробиотици се могу наћи у сиревима попут моцареле, чедара, гауде и швапског сира.