Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕЗ КОНЗЕРВАНСА, А ОПСТАЈУ И ДО ТРИ ГОДИНЕ: Припремите паприке пуњене парадајзом по бакином рецепту

12.08.2021. 10:08
Пише:
Србија Данас
paprike
паприке / Извор: Фото: Youtube printscreen/Jelajelena Петровиц

Ево како да их конзервирате.

Данас вам из бакине кухиње представљамо рецепт за зимницу, односно паприке које можете користити наредне две године, а не садрже конзерванс. 

КРАЉИЦА ЛЕКОВИТИХ БИЉАКА: Јача срчани мишић, ублажава дијабетес, темељно чисти организам

КРАЉИЦА ЛЕКОВИТИХ БИЉАКА: Јача срчани мишић, ублажава дијабетес, темељно чисти организам

Овај НАПИТАК смањује КИСЕЛОСТ ОРГАНИЗМА: Одлична је БАЗА за почетак дана, ризница ЗДРАВЉА у ЧАШИ

Овај НАПИТАК смањује КИСЕЛОСТ ОРГАНИЗМА: Одлична је БАЗА за почетак дана, ризница ЗДРАВЉА у ЧАШИ

Потребно је:

  • 2 кр  парадајза 
  • 1,5 кашичица соли
  • 1.5 кашичица шећера
  • мало листића босиљка
  • мало бибера у зрну
  • ловоров лист
  • 2 тегле од 750 гр са новим затварачем

paradajz
парадајз / Извор: Фото: Youtube printscreen/Jelajelena Петровиц

Припрема:

Парадајз ( чери већи) опрати  па засећи врхове у облику крстића. У шерпу сипати воду па кад прокључа спустити парадајз колико стане, пустити да ври минут па вадити у хладну воду. Скинути љускицу и удстранити дршку оштрим ножем у дубину.  

На парадајз сипати со и шећер па лагано измешати рукама. Тегле добро опрати, стерилисати на 100 степени Ц па пунити са парадајзом не сасвим до врха. У средину ставити листове босиљка, бибер и ловоров лист . Притиснути да парадајз пусти сок. Затворити добро. Ставити у хладну рерну окренути на 90 степени Ц, а тајмер ставити на 90 минута такође.

Може и на 100 степени слободно тегле неће да пукну. Оставити да рерна  искључи и пустити тегле да преноће и тек ујутру их извадити кад се охладе. Поклопци тегли ће мало улегнути што је знак да је ваздух истеран и да је  пастеризација успела. 

Овако спремљен парадајз може стајати 2-3 године. Надам се да је све било јасно и да ће те направити ову зимицу на здрав начин без конзерванса и моћи ће вам и деца јести. ..