Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Пасуљ је ПУН ПРОТЕИНА, одличан за пробаву, а ЕВО како да избегнете НАДИМАЊЕ уз помоћ овог зачина

20.01.2023. 12:35
Пише:
Србија Данас
pasulj
пасуљ / Извор: Фото: Youtube printscreen/Jelajelena Петровиц

Користе се посебни зачини, а процес кувања је најбитнији!

Ниједна повртларска култура, осим кромпира, није развила толико сорти и варијација као пасуљ.

ЧАЈ ИЛИ КАФА: Ево који је НАПИТАК БОЉИ за почетак дана, један ОДЛИЧАН за МРШАВЉЕЊЕ, други за срце

ЧАЈ ИЛИ КАФА: Ево који је НАПИТАК БОЉИ за почетак дана, један ОДЛИЧАН за МРШАВЉЕЊЕ, други за срце

Природни МЕЛЕМ ЗА БУБУЉИЦЕ - Кошта 100 ДИНАРА, а лечи УПАЛНЕ ПРОЦЕСЕ на кожи, потребна су вам 3 САСТОЈКА (Рецепт)

Природни МЕЛЕМ ЗА БУБУЉИЦЕ - Кошта 100 ДИНАРА, а лечи УПАЛНЕ ПРОЦЕСЕ на кожи, потребна су вам 3 САСТОЈКА (Рецепт)

Његов неутралан укус омогућава низ комбинација с различитим намирницама и зачинима.

Осим тога, пасуљ је, како тврде нутриционисти, суперхрана јер садржи разне храњиве супстанце које помажу да тело остане здраво и отпорно на болести, па је посебно омиљен током зиме. Свако зрно пасуља садржи јединствену комбинацију беланчевина, влакана, витамина и минерала.

Ипак, многи избегавају ову корисну намирницу јер надима. Уколико се спреми на прави начин, избећи ћете ову непријатност.

Кување

Пасуљ је потребно да пре кувања оставите да се натапа у врућој води (око 4 сата). Ту воду после треба бацити, а пасуљ још једном испрати, па га кувати у чистој води. Натапање пасуља неколико пута у чистој води смањује количину супстанци које узрокују надимање после јела.

hrana
храна / Извор: Профимедиа

Зачини

Јелима од пасуља треба да додате зачине који смањују надимање (који имају карминативно деловање), као што су ким, мајоран, оригано, мајчина душица (тимијан), капар и коморач или нана коју можете додати и тако што ћете кесицу чаја убацити у лонац док се кува пасуљ, а затим је на крају избацити.

САВЕТ: Да бисте купили квалитетан пасуљ, потребно је приликом куповине сувог пасуља проверити да ли на семенкама има знакова влаге попут плесни или неких других оштећења, као и да ли су зрна цела.

Рецепт за припрему чорбастог пасуља

Пасуљ потопити да стоји у води пар сати да набубри. Процедити га и налити водом, па ставити да се кува. Кад се напола скува, поново га оцедити од воде и оставити са стране.

Сува ребра такође опрати и ставити да се откувају (уколико су јаче димљена откувати два пута), па пред крај у ту воду потопити сланину и кобасицу да отпусте сувисну масноћу.

У суд у ком кувате пасуљ сипати мало уља и на њега ставити сецкани црни и бели лук, динстати док не омекша, па полако додавати зелен, шаргарепу и паприку, да све омекша. Додати мало сувог зацина, соли и бибера и ловоров лист.

Сад додати сланину, ребра и кобасицу, те налити врућом водом да огрезне. Оставити да се лагано кува 40 мин, поклопљено.

Затим додати и пасуљ да се докува. Поправити укус са набројаним  зачинима и персуном  по потреби.

У тигањ ставити мало уља и додати брасно да се упржи (количином брашна се одређује густина чорбе). Кад порумени додати црвену млевену паприку и такву запршку додати у лонац. Пустити још мало да се крчка и искључити шпорет.

НАПОМЕНА: У запршку се, приликом упржавања брашна, може додати ситно сецкани бели лук. Тада јело добије јос лепшу арому. Једино треба водити рачуна да се непрепржи, јер ће јело бити горко!