Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Направите МАНАСТИРСКИ ПРЕБРАНАЦ - Прави рецепт за дане ПОСТА, а овај зачин му даје посебан укус

14.04.2023. 14:34
Пише:
Србија Данас/Ствар укуса
pasulj
пасуљ / Извор: Фото: Youtube printscreen/Secerko's Kitchen

Идеалан предлог за ручак данас или сутра!

Почетком XVIII века један монах је записао рецепт за јело у којем стоји да је довољно 50 зрна пасуља да се прегура дан у пољу. Касније се из тог записа уз малу промену појавио и рецепт за пребранац који се прво јео само у манастирима. У Србију је стигао почетком XIX века и за кратко време је постао баш популаран. Манастирски пребранац је идеалан за пост на води, а иако у њега не иде пуно састојака, укус је одличан. Оно што га издваја је пикантсност који се добија захваљујући љутој паприци, а посебан шмек даје нана.  

Фарбање јаја ПАПИРОМ и ЛУКОВИНОМ је тако једноставан и потпуно ПРИРОДАН начин: Шаре и БОЈЕ су магичне

Фарбање јаја ПАПИРОМ и ЛУКОВИНОМ је тако једноставан и потпуно ПРИРОДАН начин: Шаре и БОЈЕ су магичне

Бол у стомаку, надимање, грчеви... Докторка објашњава због чега настају и како да их СПРЕЧИТЕ

Бол у стомаку, надимање, грчеви... Докторка објашњава због чега настају и како да их СПРЕЧИТЕ

Састојци: 

  • 600 г пасуља 
  • 4 кашичице соли
  • 2 кашике црвене млевене паприке 
  • 2 црна лука 
  • 4 чена белог лука 
  • нана
  • 2 љуте паприке 

Припрема: 

Пасуљ сипајте у шерпу, прелијте водом и оставите преко ноћи да одстоји. Након тога процедите, па сипајте нову воду, додајте црни лук исечен на ребарца, па посолите и побиберите. Кад прокључа додајте свеже листове нане, а онда кувајте још 10 минута. Повремено промешајте. Пасуљ са све водом, луком и зачинима сипајте у земљану посуду или ватросталну тепсију. 

Поспите млевеном црвеном паприком и промешајте. Убаците и целе ченове белог лука, па промешајте и сипајте још воде. Преко ставите целе паприке, а ако не волите љуте, можете да користите и обичне. Пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 15 минута, а онда ако је потребно сипајте још воде и појачајте темепратуру на 200°Ц. Пеците још 20-25 минута. Повремено погледајте да ли треба да доспете још воде.