Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРАВА ЈЕСЕЊА АНТИВИРУСНА БОМБА: Рецепт за лековити сок од бобица зове подиже имунитет и гвожђе

31.08.2022. 07:12
Пише:
Србија Данас
džem od zove
џем од зове / Извор: Профимедиа/илустрација

Сируп од бобица зове можемо назвати "јесењом сестром" сирупа од цветова зове који се припрема у пролеће

Бобице зове садрже антиоксидансе, витамине Ц и Е, флавоноиде, терпене и друге лековите материје које делују антивирусно, антибактеријски и диуретски.

Због тога ће сируп од бобица зове бити вредан садржај сваке кухиње, нарочито када дође сезона прехлада и грипа, али и када вас муче затвор, слабост, неуралгија, па и стрес. Сируп од бобица зове можемо назвати "јесењом сестром" сирупа од цветова зове који се припрема у пролеће.

СРПСКА МАНЕКЕНКА СЕ УДАЛА ЗА ХРВАТА који отворено признаје колико је ЉУБОМОРАН ЗБОГ ЊЕНЕ ПРОФЕСИЈЕ: "Није ми свеједно што је гледа стотине мушкараца..."

СРПСКА МАНЕКЕНКА СЕ УДАЛА ЗА ХРВАТА који отворено признаје колико је ЉУБОМОРАН ЗБОГ ЊЕНЕ ПРОФЕСИЈЕ: "Није ми свеједно што је гледа стотине мушкараца..."

Ставила је ЗЕМЉУ у ПАПРИКУ, затим је положила у саксију, а резултат је предиван, ОДУШЕВИЋЕ ВАС ОВО!

Ставила је ЗЕМЉУ у ПАПРИКУ, затим је положила у саксију, а резултат је предиван, ОДУШЕВИЋЕ ВАС ОВО!

Бобице зове не смеју никада да се једу сирове јер су токсичне и могу да изазову тровање. Термичком обрадом токсичност бобица се у потпуности уништава, па је сируп од бобица потпуно сигуран за конзумацију. Сируп се прави од потпуно зрелих, сочних бобица које се беру у септмебру. Доносимо вам рецепт за напитак који ће вам ојачати имунитет и подићи ниво гвожђа у крви, помоћи код повишене температуре, а уз то је и јако укусан. Ако не ставите ђумбир, сок могу да пију и деца.

zova
зова / Извор: Профимедиа

Састојци за сируп од бобица зове: 1 килограм зрелих бобица зове 1 литар воде 0,75 килограма шећера 2 цм свежег корена ђумбира сок и корица од једног лимуна 0,5 килограма домаћег меда

Поступак:

1. Бобице зове прелијте водом и ставите да се кувају, а након што су се 15 минута кувале, померите их с ватре, додајте шећер, нарендани ђумбир и сок и нарендану корицу лимуна.

2. Поклопите, пустите да одстоји 30 минута и процедите кроз сито.

3. Процеђени сок загрејте до врења, додајте мед, добро промешајте и док је још топао, сипајте га у чисте стаклене боце.

Сируп од бобица зове чувајте на хладном и мрачном месту (може и у фрижидеру), па га користите као сируп за разређивање.