Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
 • Београд
 • Дечани
 • Јагодина
 • Крагујевац
 • Крушевац
 • Ниш
 • Нови Сад
 • Ораховац
 • Панчево
 • Пирот
 • Приштина
 • Призрен
 • Сомбор
 • Суботица
 • Штрпце
 • Ужице
 • Врање
 • Вршац
 • Зрењанин
 • Zvečan

Како да знате да ли имате ГРИП, ПРЕХЛАДУ или КОРОНУ? Иако су СИМПТОМИ СЛИЧНИ, постоји начин да их разликујете - ево како!

04.12.2023. 15:42
prehlada
прехлада / Извор: Shutterstock

У сусрет зимским месецима, важно је препознати разлике у симптомима између прехладе, грипа и коронавируса (Цовид-19). Док се многи симптоми могу преклапати, постоји неколико кључних карактеристика које вам могу помоћи да боље разумете своје здравствено стање. Разлике су у трајању и интензитету симптома, а кључнан је онај који се тиче чула укуса и мириса.

Многи од нас ће ове зиме искусити цурење носа, кашаљ и упалу грла. Али ретко ко ће знати да ли је прехлада, грип или Covid, што је кључно за начин лечења.

Иако се симптоми могу разликовати међу људима, обична прехлада је у највећем броју случаја блага и више представља "сметњу", док вас грип или Covid могу задржати у кревету данима, тврде стручњаци.

Руководиоци у области здравства су упозорили да ће талас зимских респираторних вируса ускоро кренути масовно да се шити, а појавио се и нови сој Covida - норовируса. Ево како да разликујете да ли је у питању прехлада, грип или Covid.

Умор, ВРТОГЛАВИЦА и опадање косе, први симптоми МАЛОКРВНОСТИ - Саветница за исхрану открила ДОМАЋИ ЕЛИКСИР за побољшање крвне слике (РЕЦЕПТ)anemija

Умор, ВРТОГЛАВИЦА и опадање косе, први симптоми МАЛОКРВНОСТИ - Саветница за исхрану открила ДОМАЋИ ЕЛИКСИР за побољшање крвне слике (РЕЦЕПТ)

ВАЖНО је да реагујете на време! Бол у стомаку може указати на ОВАЈ ПРОБЛЕМ! Stomak

ВАЖНО је да реагујете на време! Бол у стомаку може указати на ОВАЈ ПРОБЛЕМ!

Прехлада

Обична прехлада може вас захватити у било које доба године, али је највероватније да ће вас напасти током зимских месеци, као и све респираторне болести.

- Симптоми прехладе су више налик респираторном вирусуи са цурењем носа, кијањем, болом у грлу и зачепљеним носом, каже професор емеритус са Универзитета у Кардифу, Рон Еклес, који деценијама истражује досадне вирусе и бактерије који их узрокују.

- Ако су ваши симптоми углавном ограничени на горње дисајне путеве, вероватно је реч о прехлади, додаје он.

Најчешћи узрочници прехладе су риновируси, али један од више од 200 различитих вируса може изазвати мању инфекцију носа и грла.

prehlada
прехлада / Извор: Профимедиа

- Хладно време само по себи не може изазвати прехладу. Међутим, тело је подложније инфекцији када је имуни систем ослабљен, што може бити узроковано падом температуре, каже професор Еклес.

- Прехладе се обично развијају постепено и могу изазвати кашаљ, запушен нос и умор, додаје др. Хана Пател из лондонског НХС-а. - Симптоми попут цурења носа или упале грла почињу се полако манифестовати.

- Прехладу је могуће разликовати од грипа јер обично представља "сметњу", док грип "може вас оборити с ногу и задржати у кревету, напомиње др. Пател.

Грип

Постоји много преклапања симптома између прехладе и грипа, с грипом који је чешћи током дубоких зимских месеци.

Вируси грипа обично узрокују кашаљ, што је најчешћи заједнички симптом. Ипак, иако су многи симптоми слични, грип је обично интензивнији и утиче на цело тело.

- Симптоми грипа обично укључују телесне симптоме као што су грозница, главобоља и болови у мишићима, каже професор Еклес и додаје: - Грип се осећа горе јер симптоми утичу на цело тело и нису ограничени на прехладу.

Грип има тенденцију изазивања озбиљнијих манифестација, напомиње професор Филип Вилсон са Универзитета Нотингем Трент, који је радио на бројним клиничким испитивањима и проучавао низ болести и код људи и код животиња.

groznica
грозница / Извор: Shutterstock

Једна од кључних разлика је што грип може изазвати стомачне проблеме: - Грип може укључивати вишу температуру, дубоке болове у телу и изражен умор. Гастроинтестинални симптоми попут повраћања и дијареје чешћи су код случајева грипа, објашњава професор Еклес.

Грип такође има потенцијал да буде опасан по живот, али то је обично случај само за особе старије од 65 година, труднице или оне с дуготрајним здравственим проблемима. Прехлада може имати сличан учинак, али то је изузетно ретко.

Препоручује се да ова група људи прими годишњу вакцину против грипа како би се заштитила од озбиљног обољења.

Професор Вилсон закључује: - Појединци генерално доживљавају израженију нелагодност због грипа. Појачана тежина симптома, заједно са потенцијалом за компликације као што је упала плућа, наглашава значај разликовања између ова два за одговарајући третман.

Covid

На почетку пандемије Covida, губитак укуса или мириса, континуирани кашаљ и грозница били су три класична знака овог вируса.

Међутим, како су се развијале нове варијанте и како су вакцине, заједно с поновљеним таласима инфекције, ублажиле претњу вируса, званична листа симптома наставила је да се проширује.

Сада су цурење из носа, бол у грлу, главобоља, упоран кашаљ и умор сви пријављени симптоми вируса.

Вирус и даље циркулише, али не погађа становнике истом брзином као претходних зима.

Иако се многи симптоми Covida, као што су кашаљ и зачепљен нос, поклапају с грипом и прехладом, професор Вилсон објашњава да вирус може имати "упорнији и израженији утицај на респираторни систем".

- Грозница је уобичајен знак, а код Covida има тенденцију да буде дуже и повишена у поређењу са типичним прехладама.

Korona
Корона / Извор: Shutterstock

Други симптоми који су мање уобичајени код прехладе и грипа, али су примећени код особа заражених Covidom:  кратак дах, који може варирати од благог до тешког, каже професор Вилсон.

Јединствени и препознатљиви симптом Covida је изненадни губитак укуса и мириса, што је много ређе код прехладе и грипа.

Професор Вилсон је рекао: - Поред ових основних симптома, тешки случајеви Covida могу изазвати компликације попут болова у грудима, конфузије и плавкасте промене боје усана или лица, што указује на потребу за хитном медицинском помоћи.

Међутим, др. Вајт наглашава да је вакцинација "од суштинског значаја за спречавање инфекције од уобичајених болести попут грипа".

Додао је: - Иако постоје слични симптоми, Covid се истиче својим потенцијалом за озбиљне исходе и јединственим манифестацијама попут губитка укуса и мириса.

- Давање приоритета вакцинацији и придржавање превентивних мера и даље су кључни у ублажавању утицаја ових респираторних болести.