Престаните да ПОДГРЕВАТЕ СПАНАЋ, може бити веома опасно, а ево и зашто!
Можда о овоме нисте до сад размишљали, али је крајње време да почнете.
Спанаћ спада у групу лиснатог поврћа које садржи релативно висок ниво нитрата, које ресорбује из земље преко корена.
ПАЖЊА, АЛАРМАНТНО: Сваком ПЕТОМ Србину се због ОВОГА не диже! А свакодневно СВИ радимо ИСТО!
Када спанаћ одстоји, посебно ако је термички обрађен, количина нитрата се повећава, а они се у куваном спанаћу процесом врења претварају у нитрите. Они су опасни јер се у организму спајају с аминима и стварају високо канцерогене спојеве које називамо нитрозоаминима, објаснила је нутрициониста Дагмар фон Крам.
Да ли знате зашто вам ТРЗА ОКО? Може бити знак ове опасне БОЛЕСТИ!
Ако само кратко подгрејете спанаћ непосредно пре конзумирања, не морате да се бринете, рекла је фон Крам, упозоривши да се то не односи на сасвим малу децу, код које у најекстремнијем случају последица може бити гушење.
Холивудска дијета: Смршајте шест килограма за мање од недељу дана
Остаци куваног спанаћа не смеју се чувати на собној температури. Одмах их треба ставити у фрижидер. Непосредно пре конзумирања само га накратко подгрејте. Заправо је најбоље припремити само онолико спанаћа колико се може појести за један оброк, саветује Дагмар фон Крам.
Спанаћ се може јести сиров, као салата. Богат је витамином А, Ц и бета-каротеном и фолном киселином. Ово поврће дуго се сматрало најбољим извором гвожђа, што је нетачно јер га у спанаћу нема у великим количинама. Дакле, од конзумације спанаћа не можемо да очекујемо већу корист у лечењу анемија.