Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРИПАЗИТЕ ЛЕТИ НА ОВЕ НАМИРНИЦЕ: Најбрже се КВАРЕ, а тада постају ИЗУЗЕТНО ОПАСНЕ по здравље

18.06.2022. 15:43
Пише:
Србија Данас/Блиц жена
hrana
храна / Извор: Профимедиа

Неадекватно чување хране на високим температурама може да узрокује озбиљна запаљења црева и желуца

У првом реду мисли се на рибу, млеко, јаја, месо и млечне производе, који су склони кварењу, а могу да угрозе здравље дигестивног тракта.

И мада постоје бројни узрочници ових обољења, нерегулисан рад црева у највећем броју случајева изазивају стафилококе из млечних производа и салмонела из меса, које излучују токсине у пробавни систем, надражују црева и стварају тегобе.

Супер ЕФИКАСНА ДИЈЕТА која топи 5 КГ НЕДЕЉНО: Неизоставни део јеловника су ЈАБУКЕ, а ГЛАД нећете осетити

Супер ЕФИКАСНА ДИЈЕТА која топи 5 КГ НЕДЕЉНО: Неизоставни део јеловника су ЈАБУКЕ, а ГЛАД нећете осетити

8 навика које доводе до ДЕМЕНЦИЈЕ, ALCHAJMERA и МОЖДАНОГ УДАРА: Нисте ни свесни да овако УНИШТАВАТЕ МОЗАК

8 навика које доводе до ДЕМЕНЦИЈЕ, ALCHAJMERA и МОЖДАНОГ УДАРА: Нисте ни свесни да овако УНИШТАВАТЕ МОЗАК

Подстичу УБРЗАНО СТАРЕЊЕ: Грешке које многи праве у избору намирница за ДОРУЧАК, више штете него користи

Подстичу УБРЗАНО СТАРЕЊЕ: Грешке које многи праве у избору намирница за ДОРУЧАК, више штете него користи

Важно је знати да се микроби најлакше и најбрже размножавају у термички недовољно обрађеним намирницама, неопраном воћу и поврћу, а нарочито у кремастим колачима. А бактерије се налазе и у непастеризованим млечним производима који се не чувају у фрижидеру.

Рок трајања намирница

Месо

Због опасности развоја бактерија, месо спада међу најризичније намирнице. Можете га чувати до пет дана, али га искључиводржите прекривеног фолијом или у засебним посудицама у фрижидеру.

Посебно обратите пажњу на млевено месо и јела са месом попут сарми. Тераса или остава нису добра локација за одлагање хране, јер се бактерије размножавајун а температури већој од осам степени Целзијуса, па је фрижидер свакако боље решење.

roštilj
роштиљ / Извор: Профимедиа

Салате

Салате треба појести у року од три дана. То се посебно односи на руску и француску салату која могу бити опасне због јаја, кромпира и мајонеза односно лако кварљивих намирница.

pranje salate
прање салате / Извор: Профимедиа

Поврће

Проблем код поврћа не задају бактерије, већ гљивице које се размножавају на собној температури, а највише воле слатко поврће попут кромпира, који не би требало да стоји дуже од два дана.

Подгревање хране може да уништи гљивице, али поврће не би требало да подгревате више од једном, и то само на температури изнад 60 степени.

praziluk
празилук / Извор: Профимедиа

Колачи

Кремастим колачима рок трајања је четири дана, под условом да их држите у фрижидеру. Суви колачи могу да се једу до двадесет дана, али их немојте стављати у фрижидер. Свежину ће задржати само уколико о их чувате на сувом и тамном месту.

kolači
колачи / Извор: Профимедиа

А већ годинама су добро познате препоруке за безбеднију исхрану током лета Института за јавно здравље у Београду "Др Милан Јовановић Батут":

- перите руке пре и током припреме оброка. Појачана хигијена је неопходна јер микроорганизми који се налазе на рукама, на крпама за брисање и даскама за сечење лако могу да се пренесу на храну и тако изазову заразу.

- кувајте храну темељно, посебно месо, живину, јаја и морске плодове. Супе и чорбе кувајте на температури од 70 степени и никада више пута не подгревајте исту храну.

kuvanje
кување / Извор: Профимедиа

-пре употребе тестирајте свежину меса тако што ћете му проверити мирис и боју. Свеже месо мирише пријатно, док оно сумњивог квалитета има киселкаст мирис. Уверите се да су сокови из термички обрађеног меса и живине бистри, никако ружичасте боје.

- бирајте свеже намирнице, као и оне које могу дуже да трају, као што је пастеризовано млеко. Токсичне хемикалије најпре настају у оштећеној и плесњивој храни. Прање и љуштење воћа и поврћа такође смањује ризик од заразе.