Пробиотици под лупом: Научници откривају изненађујуће резултате
У последњих неколико година, све је више истраживања која испитују повезаност цревне микробиоте и здравља.
Како се знање из ове области повећава, тако се повећава и број људи који користе пробиотике да би побољшали своје здравље. Међутим, колико заиста познајемо разлике између пробиотика и њиховог утицаја на здравље?
На ову тему разговарали смо са међународним стручњаком који има више од 30 година искуства у области истраживања пробиотика. Докторирао је радом у области генетике кваснице Saccharomyces церевисиае, а након тога урадио и два постдоктората на међународном институту за генетско инжењерсво и биотехнологију у Трсту. Од фебруара ове године, Др сци. Крешимир Гјурачић је на позицији научног директора у Пробиотиц Excellence Центер АбелаПхарм.
Шта је заправо цревна микробиота? Наша црева садрже велику количину бактерија, гљивица и других микроорганизама које једним именом називамо микробиота. Она има важну улогу у нормалном функционирању нашег организма. Уколико дође до поремећаја њеног састава, односно поремећаја равнотеже, наше здравље може бити тешко угрожено и довести до патологија као што су запаљенске болести црева, аутизам, мултипна склероза, гојазност, диабетес и др.
Због чега је последњих година интересовање за ову област порасло? Сведоци смо низа научних радова који су резултирали успелим покушајима нормализације цревне микробиоте и повезано с тиме побољшањем људског здравља, понајвише употребом пробиотских препарата. То је разлог због ког се свакодневно повећава интерес за ово подручје знанствених истраживања.
Нису сви пробиотици исти. Квалитет једног пробиотика се процењује на основу нивоа доказа о квалитети сировина, отпорности на различите услове као што су температура, кисела средина желуца, толеранција на жучне киселине и антибактеријска/антифунгална активност.
Важно је напоменути да нису сви пробиотици ефикасни за исти проблем. На пример, за дијареју узроковану антибиотицима, препоручују се пробиотици који садрже сојеве као што су Lactobacillus рхамносус GG или Saccharomyces боулардии. Док код тегоба синдрома иритабилног црева, може помоћи рецимо Lactobacillus плантарум, за који се показало да може бити користан у смањењу тегоба као што су надутост, гасови, грчеви у стомаку.
Значи ако пробиотик бирамо према проблему који нас мучи, нећемо погрешити? То је само једна од важних карактеристика, али ту се прича не завршава. Да би пробиотици били ефикасни и остварили позитиван учинак на здравље, зна се и да морају преживети пролазак кроз киселу средину желуца. Са колегама из биотехнолошке компаније АЦИЕСБио испитивали смо отпорност два соја Lactobacillus плантарума на киселу средину и стрес изазван високим пХ вредностима. Истраживање је показало да оба соја одлично преживљавају високе пХ вредности, али је један био супериорнији. Зато је вазно знати да су при избору пробиотских препарата вазни бројни фактори попут тога коју пробиотску културу садрзи, каква је њена стабилности, ефикасност итд.
Више од половине пробиотика има низак квалитет - Истраживања тржишта су показала да више од половине пробиотика који садрже квасницу С. боулардии немају задовољавајући квалитет и очекивану пробиотичку активност.
Узрок је лоша стабилност пробиотских ћелија у овим производима. Пробиотици су живи организми осетљиви на услове спољашње средине – температуру, влажност, кисеоник. Ако нису довољно отпорни број пробиотских ћелија у производу се временом смањује, а самим ти се смањује и њихова ефикасност.
Када погледате паковања различитих произвођача, видећете да поједина декларишу искључиво број пробиотских култура у тренутку производње. Код оваквих производа не можете знати шта се дешава уколико пробиотик попијете након неколико месеци од када је произведен. Зато је важно да произвођачи гарантују број бактерија на крају рока употребе, јер једино тако можете бити сигурни да ћете добити пуну дозу корисних бактерија, без обзира на то колико дуго је производ био на полици.
До сада се углавном испитивао утицај цревне микробиоте на здравље система органа за варење. Шта мислите о најновијим истраживањима, која су по Вашем мишљењу најзанимљивија или највише обећавају? Осим цревне микробиоте у последње време велика пажња се даје и микробиоти присутној на нашој кожи као највећем органу нашег тела. Будућа истраживања могла би довести до терапеутских приступа за решавање патологија као што су акне, атопијски дерматитис и псоријаза. Прошли месец је публицирано још једно од занимљивих открића у којем је показано да Saccharomyces боулардии позитивно делује на смањење остеопорозе код особа које болују од запаљенских болести црева.
Верујем да је само питање времена када ће слична истраживања повезати неравнотежу микробиоте са низом других патологија и довести до откривања следеће генерације пробиотичких сојева, који ће бити прилагођени индивидуалним потребама.