Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Проблеми са желуцем, мучнине, мигрене... Ево како све ЕМУЛГАТОРИ и АДИТИВИ утичу на здравље!

29.10.2021. 10:08
Пише:
Србија Данас
jetra
јетра / Извор: Профимедиа

Није на одмет знати...

- Обични производи помоћу бројних вештачких боја, конзерванса, згушњивача, емулгатора постају привлачнији изгледом и укусом.

Претерана конзумација таквих производа који садрже штетне материје може да нашкоди здрављу, зато је читање ситних слова на декларацији нужно, јер једино тако можемо да откријемо што стварно једемо - каже нутриционисткиња Наташа Ђукић и открива који адитиви утичу и на који начин на наше здравље:

СНИЖАВА КРВНИ ПРИТИСАК И ХОЛЕСТЕРОЛ: Дан започни ОВИМ НАПИТКОМ и учинићеш најбољу ствар за ЗДРАВЉЕ!

СНИЖАВА КРВНИ ПРИТИСАК И ХОЛЕСТЕРОЛ: Дан започни ОВИМ НАПИТКОМ и учинићеш најбољу ствар за ЗДРАВЉЕ!

НЕ ИГНОРИШИ СИМПТОМЕ: Горушица није обична непријатност, може бити знак ОВЕ БОЛЕСТИ!

НЕ ИГНОРИШИ СИМПТОМЕ: Горушица није обична непријатност, може бити знак ОВЕ БОЛЕСТИ!

ZORANNAH СКИНУЛА НАДОГРАДЊУ, ФАНОВИ У ШОКУ! Овако изгледа њена ПРИРОДНА КОСА! (ФОТО)

ZORANNAH СКИНУЛА НАДОГРАДЊУ, ФАНОВИ У ШОКУ! Овако изгледа њена ПРИРОДНА КОСА! (ФОТО)

 Додаци који нису штетни, али их треба уносити што мање:

  • Појачивачи боја као што су карамел или црни угаљ: Е100, 101, 103, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180.
  • Конзерванси као што су сирћетна киселина или со: Е200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290
  • Антиоксиданси као што је аскорбинска киселина:  300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309,
  • Регулатори и емулгатори као што је лецитин:  322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337,
  • Регулатори киселости  и стабилизатори као што су винска или лимунска киселина:  382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414,
  • Згушњивачи: 420, 421, 422,
  • Емулгатори, згушњивачи и средства за желирање: 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480. 
  • Сумњиви додаци
  • Е125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241.

Опасни додаци:

  • Е102, боја Тартразин – Овај адитив је забрањен у Аустрији и Норвешкој, изазива алергије и астму
  • 110, боја Сунсет жута ФЦФ (Оранж жута С) – Може да погорша астму и изазове алергије
  • 120, боја, Кошенила, карминска киселина, кармин – Потенцијално изазива алергије
  • 124, Понсо 4Р (Кошенила црвена А) – Овај адитив је забрањен у Норвешкој и Сједињеним Америчким државама

Додаци који су потенцијално штетни за здравље и шта изазивају:

  • Проблеми с цревима: Е220, 221, 232, 224
  • Проблеми с пробавом: Е338, 339, 340, 341, 450, 461, 463,465, 466, у пакованом сладоледу Е407
  • Кожне болести: Е230,231,232,233
  • Уништава витамине: Б12, Е220.
  • Повећава холестерол: Е320,321
  • Надражује живце: Е311, 312.
  • Посебну пажњу обратите на следеће производе: Е123 и Е110 у гуменим бомбонама, пудингу са шлагом у пластичним чашицама, залеђеној риби, топљеним сиревима за мазање, пудингу од ваниле, а Е102 и Е110, у готовим сосевима разних врста.

Конзерванси означени од Е200 до Е290 могу узроковати доле набројане здравствене проблеме, односно негативне последице:

  • Е210 – астма, неуролошке тешкоће, хиперактивност деце
  • Е211 – астма
  • Е216 – алергије
  • Е218 – кожне алергије
  • Е220 – астма, уништава витамин Б1
  • Е235 – мучнина, повраћање, пролив, надражај коже, анорексија
  • Е249 – поремећај преноса кисеоника, главобоље, лоша концентрација, потешкоће са дисањем
  • Е250 – потенцијални канцероген, у желуцу ствара нитрозамине, хиперактивност деце
  • Е251 – у организму се претвара у нитрит
  • Е252 – хиперактивност, потенцијално канцероген, малокрвност, штетан за бубреге, забрањен у неким земљама
  • Е261 – нека га избегавају људи са оштећењем бубрега
  • Е264 – мучнине, повраћање
  • Е280 – узрокује мигрене
  • Е281 – узрокује мигрене
  • Е290 – повећава дејство алкохола

Bombone
Бомбоне / Извор: Профимедиа

Оксидативни процеси и промене пХ вредности убрзавају разградњу хране, па неки произвођачи додају следеће опасне хемикалије:

  • Е302 – узрокује стварање камена у бурегу
  • Е310 – надражај желуца и коже
  • Е319 – мучнина, повраћање, делиријум, смртоносна доза је 5г
  • Е320 – алергије, хиперактивност
  • Е325 – нека га избегавају деца нетолерантна на лактозу
  • Е339 – нарушава равнотежу између калцијума и фосфора
  • Е363 – забрањен у неким земљама
  • Е370 – забрањен у неким земљама
  • Е375 – лош за јетру, подиже ниво мокраћне киселине, гастритис
  • Е380 – лош за јетру и слузницу зелуца
  • Е385 – забрањен у неким земљама

Стабилизатори су хемикалије које се користе за згушњавање намирница и означене су бројевима од Е400 до Е495. Поменута група је следећа:

  • Е407 – узрокује чир
  • Е412 – мучнина, грчеви у стомаку, снижава ниво холестерола
  • Е413 – изазива алергије
  • Е414 – надражење слузнице, алерген
  • Е416 – могуће су алергије
  • Е420 – лош за зелудац, није дозвољен за дечју прехрану
  • Е421 – пролив, мучнина, повраћање, лош за бубреге
  • Е432 – забрањен у неким земљама
  • Е450 – ремети равнотежу воде у организму
  • Е461 – гасови, опструкција танког црева
  • Е463 – забрањен у неким земљама

Средства против згрушњавања налазимо под ознакама од Е500 до Е585:

  • Е503 – надражује слузницу
  • Е508 – проблеми са желуцем
  • Е510 – нека га избегавају људи с болесним бубрезима и јетром
  • Е513 – забрањен у неким земљама
  • Е514 – ремети равнотежу воде у организму
  • Е553 – може да изазове рак желуца, забрањен у Аустралији
  • Е554 – тешкоће с плацентом код трудноће, alchajmerova болест

stomak
стомак / Извор: Профимедиа

Емулгатори под ознакама од Е620 до Е640 користе се у вештачким аромама:

  • Е620 – нека га избегавају деца
  • Е621 – главобоља, жеђ, вртоглавица, грчеви у стомаку, пролив, аритмија, забрањен у производима за децу
  • Е622 – мучнина, повраћање, пролив
  • Е626 – може узроковати гихт
  • Е627 – може узроковати гихт, забрањен у производима за децу
  • Е629 – може узроковати гихт
  • Е631 – може узроковати гихт
  • Е633 – може узорковати гихт
  • Е635 – може изазвати промене на кожи, забрањен у многобројним земљама

Емулгатори које се користе као вештачки заслађивачи груписани су под ознакама од Е900 до Е1520:

  • Е905 – могућ рак пробавног тракта
  • Е907 – забрањен у неким земљама
  • Е924 – мућнина, повраћање, пролив
  • Е925 – канцероген, уништава биолошку вредност хране
  • Е927 – забрањен у неким земљама
  • Е950 – спада међу најопасније адитиве, лоше утиче на штитну жлезду
  • Е951 – алергије, мигрене, вртоглавица, сметње код вида, слуха и укуса, ремети памћење, депресија, узрочник неких дегенеративних болести (мултипла склероза, паркинсонова болест), хормонски поремећаји
  • Е952 – мигрене, потенцијално канцероген, забрањен у САД и Енглеској
  • Е954 – изазива рак код животиња
  • Е967 – камен у бубрегу, диуретик
  • Е1505 – метаболише се у етанол
  • Е1520 – може да изазове инфаркт, лоше утиче на нервни систем, дерматитис