Проблеми са желуцем, мучнине, мигрене... Ево како све ЕМУЛГАТОРИ и АДИТИВИ утичу на здравље!
Није на одмет знати...
- Обични производи помоћу бројних вештачких боја, конзерванса, згушњивача, емулгатора постају привлачнији изгледом и укусом.
Претерана конзумација таквих производа који садрже штетне материје може да нашкоди здрављу, зато је читање ситних слова на декларацији нужно, јер једино тако можемо да откријемо што стварно једемо - каже нутриционисткиња Наташа Ђукић и открива који адитиви утичу и на који начин на наше здравље:
СНИЖАВА КРВНИ ПРИТИСАК И ХОЛЕСТЕРОЛ: Дан започни ОВИМ НАПИТКОМ и учинићеш најбољу ствар за ЗДРАВЉЕ!
НЕ ИГНОРИШИ СИМПТОМЕ: Горушица није обична непријатност, може бити знак ОВЕ БОЛЕСТИ!
ZORANNAH СКИНУЛА НАДОГРАДЊУ, ФАНОВИ У ШОКУ! Овако изгледа њена ПРИРОДНА КОСА! (ФОТО)
Додаци који нису штетни, али их треба уносити што мање:
- Појачивачи боја као што су карамел или црни угаљ: Е100, 101, 103, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180.
- Конзерванси као што су сирћетна киселина или со: Е200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290
- Антиоксиданси као што је аскорбинска киселина: 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309,
- Регулатори и емулгатори као што је лецитин: 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337,
- Регулатори киселости и стабилизатори као што су винска или лимунска киселина: 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414,
- Згушњивачи: 420, 421, 422,
- Емулгатори, згушњивачи и средства за желирање: 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.
- Сумњиви додаци
- Е125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241.
Опасни додаци:
- Е102, боја Тартразин – Овај адитив је забрањен у Аустрији и Норвешкој, изазива алергије и астму
- 110, боја Сунсет жута ФЦФ (Оранж жута С) – Може да погорша астму и изазове алергије
- 120, боја, Кошенила, карминска киселина, кармин – Потенцијално изазива алергије
- 124, Понсо 4Р (Кошенила црвена А) – Овај адитив је забрањен у Норвешкој и Сједињеним Америчким државама
Додаци који су потенцијално штетни за здравље и шта изазивају:
- Проблеми с цревима: Е220, 221, 232, 224
- Проблеми с пробавом: Е338, 339, 340, 341, 450, 461, 463,465, 466, у пакованом сладоледу Е407
- Кожне болести: Е230,231,232,233
- Уништава витамине: Б12, Е220.
- Повећава холестерол: Е320,321
- Надражује живце: Е311, 312.
- Посебну пажњу обратите на следеће производе: Е123 и Е110 у гуменим бомбонама, пудингу са шлагом у пластичним чашицама, залеђеној риби, топљеним сиревима за мазање, пудингу од ваниле, а Е102 и Е110, у готовим сосевима разних врста.
Конзерванси означени од Е200 до Е290 могу узроковати доле набројане здравствене проблеме, односно негативне последице:
- Е210 – астма, неуролошке тешкоће, хиперактивност деце
- Е211 – астма
- Е216 – алергије
- Е218 – кожне алергије
- Е220 – астма, уништава витамин Б1
- Е235 – мучнина, повраћање, пролив, надражај коже, анорексија
- Е249 – поремећај преноса кисеоника, главобоље, лоша концентрација, потешкоће са дисањем
- Е250 – потенцијални канцероген, у желуцу ствара нитрозамине, хиперактивност деце
- Е251 – у организму се претвара у нитрит
- Е252 – хиперактивност, потенцијално канцероген, малокрвност, штетан за бубреге, забрањен у неким земљама
- Е261 – нека га избегавају људи са оштећењем бубрега
- Е264 – мучнине, повраћање
- Е280 – узрокује мигрене
- Е281 – узрокује мигрене
- Е290 – повећава дејство алкохола
Оксидативни процеси и промене пХ вредности убрзавају разградњу хране, па неки произвођачи додају следеће опасне хемикалије:
- Е302 – узрокује стварање камена у бурегу
- Е310 – надражај желуца и коже
- Е319 – мучнина, повраћање, делиријум, смртоносна доза је 5г
- Е320 – алергије, хиперактивност
- Е325 – нека га избегавају деца нетолерантна на лактозу
- Е339 – нарушава равнотежу између калцијума и фосфора
- Е363 – забрањен у неким земљама
- Е370 – забрањен у неким земљама
- Е375 – лош за јетру, подиже ниво мокраћне киселине, гастритис
- Е380 – лош за јетру и слузницу зелуца
- Е385 – забрањен у неким земљама
Стабилизатори су хемикалије које се користе за згушњавање намирница и означене су бројевима од Е400 до Е495. Поменута група је следећа:
- Е407 – узрокује чир
- Е412 – мучнина, грчеви у стомаку, снижава ниво холестерола
- Е413 – изазива алергије
- Е414 – надражење слузнице, алерген
- Е416 – могуће су алергије
- Е420 – лош за зелудац, није дозвољен за дечју прехрану
- Е421 – пролив, мучнина, повраћање, лош за бубреге
- Е432 – забрањен у неким земљама
- Е450 – ремети равнотежу воде у организму
- Е461 – гасови, опструкција танког црева
- Е463 – забрањен у неким земљама
Средства против згрушњавања налазимо под ознакама од Е500 до Е585:
- Е503 – надражује слузницу
- Е508 – проблеми са желуцем
- Е510 – нека га избегавају људи с болесним бубрезима и јетром
- Е513 – забрањен у неким земљама
- Е514 – ремети равнотежу воде у организму
- Е553 – може да изазове рак желуца, забрањен у Аустралији
- Е554 – тешкоће с плацентом код трудноће, alchajmerova болест
Емулгатори под ознакама од Е620 до Е640 користе се у вештачким аромама:
- Е620 – нека га избегавају деца
- Е621 – главобоља, жеђ, вртоглавица, грчеви у стомаку, пролив, аритмија, забрањен у производима за децу
- Е622 – мучнина, повраћање, пролив
- Е626 – може узроковати гихт
- Е627 – може узроковати гихт, забрањен у производима за децу
- Е629 – може узроковати гихт
- Е631 – може узроковати гихт
- Е633 – може узорковати гихт
- Е635 – може изазвати промене на кожи, забрањен у многобројним земљама
Емулгатори које се користе као вештачки заслађивачи груписани су под ознакама од Е900 до Е1520:
- Е905 – могућ рак пробавног тракта
- Е907 – забрањен у неким земљама
- Е924 – мућнина, повраћање, пролив
- Е925 – канцероген, уништава биолошку вредност хране
- Е927 – забрањен у неким земљама
- Е950 – спада међу најопасније адитиве, лоше утиче на штитну жлезду
- Е951 – алергије, мигрене, вртоглавица, сметње код вида, слуха и укуса, ремети памћење, депресија, узрочник неких дегенеративних болести (мултипла склероза, паркинсонова болест), хормонски поремећаји
- Е952 – мигрене, потенцијално канцероген, забрањен у САД и Енглеској
- Е954 – изазива рак код животиња
- Е967 – камен у бубрегу, диуретик
- Е1505 – метаболише се у етанол
- Е1520 – може да изазове инфаркт, лоше утиче на нервни систем, дерматитис