Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РАЗМИСЛИТЕ ПРЕ НЕГО ШТО УЗМЕТЕ ПАСУЉ СЛЕДЕЋИ ПУТ: У овом случају може да вам НАШТЕТИ ВЕЋ ПОСЛЕ ПРВЕ КАШИКЕ

02.11.2021. 17:37
Пише:
Србија Danas/Espreso.rs
pasulj
пасуљ / Извор: Фото: YouTube printscreen/Moja Кухиња Тајна

Пасуљ може да вам не прија, ма колико био једна од ваших омиљених намирница

Већ знамо да микробиом, скуп разноврсних бактерија које живе у нашем организму, контролише многе процесе у телу па међу њима и имунитет. Од микробиома зависе здравље, стање коже, па чак и расположење.

Сада једна докторка тврди да од микробиома зависи и шећер у крви, и објашњава како он "скаче" чак и од здравих намирница, код људи чији је микробиом нарушен.

Докторка Кејси Минс, која се школовала на угледном универзитету Стенфорд, рекла је у једном подкасту да одређеним групама људи ниво шећера у крви скаче чак и од иначе здравих намирница. Међу њима су пасуљ, овас, грожђе...

ДОКТОР УПОЗОРАВА! ОВЕ АКТИВНОСТИ утичу на сексуалност и НЕОПХОДНЕ су за очување здравља! 

ДОКТОР УПОЗОРАВА! ОВЕ АКТИВНОСТИ утичу на сексуалност и НЕОПХОДНЕ су за очување здравља! 

ПРЕМА НАРОДНОМ ВЕРОВАЊУ: Урадите ОВО до краја децембра и срећа ће вас пратити током читаве наредне године!

ПРЕМА НАРОДНОМ ВЕРОВАЊУ: Урадите ОВО до краја децембра и срећа ће вас пратити током читаве наредне године!

Докторка Минс наводи информације из студије спроведене над 800 иначе здравих учесника. Стављени су им константни монитори глукозе у крви и послужени су им оброци идентичног састава. Међутим, реакције њихових организама биле су различите.

- Помислили бисте да ће сви имати отприлике исту реакцију, јер су у оброцима биле идентичне количине угљених хидрата. Али, забележене су реакције од апсолутно никакве промене, до гигантских скокова нивоа шећера у крви. Када су истраживачи почели да утврђују шта би могло да узрокује ова велика одступања, дошли су до закључка да би то могао да буде управо микробиом - рекла је она.

- И то није изненађење. Микробиом је прва станица хране у нашем организму. Те бактерије најпре растварају угљене хидрате, пре него што они уђу у организам. Људи који су навикли на уношење много биљних влакана вероватно имају микробиом који је навикнутији на њих и лакше их подноси - рекла је докторка.

hrana
храна / Извор: Профимедиа

Она је навела пример пасуља - неко може да поједе целу порцију и да се осећа "као нов", док ће друга особа, с другачијим микробиомом, вероватно осетити тегобе у варењу већ после пар кашика овог јела.

Како, онда, променити одговор организма? Докторка наводи да здравље система за варење и микробиома који у њему живи мора да буде приоритет.

- Једите много хране на биљној бази, уносите влакна, ферментисану храну и пребиотике као што су ланено семе и аспарагус. Чиа семе такође је одлично - рекла је она.