Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Једна од најпознатијих СЛАВСКИХ ТОРТИ! Бака Јела доноси рецепт за БОЕМ ТОРТУ - краљицу СВЕЧАНЕ ТРПЕЗЕ

04.11.2023. 07:37
Пише:
Србија Данас
boem torta
боем торта / Извор: Фото: Youtube printscreen/Jelajelena Петровиц

Старинске посластице су неприкосновене!

Старински рецепти за торте и колаче опет се враћају у моду. У мору такозваних брзих рецепата они одавно испробани и препознатљивог укуса често увек изнова доказују зашто се називају класицима кухиње.

Један од таквих рецепата је и онај за боемску торту или краће боем. Иако је потребно мало више времена за припрему, због укуса се и те како вреди потрудити.

Рецепт за ПОСНО ЈЕЛО из бакине кухиње - Најукуснији КРОМПИР прави се на овај начин, тајна је у мешавини зачина (ВИДЕО)krompir

Рецепт за ПОСНО ЈЕЛО из бакине кухиње - Најукуснији КРОМПИР прави се на овај начин, тајна је у мешавини зачина (ВИДЕО)

Пуњене ПАПРИКЕ по рецепту из БАКИНЕ КУХИЊЕ - Због овог састојка су посебно укусне (ВИДЕО)punjene paprike

Пуњене ПАПРИКЕ по рецепту из БАКИНЕ КУХИЊЕ - Због овог састојка су посебно укусне (ВИДЕО)

Потребно је за бисквит 4 коре:

  • 10 беланаца
  • 100 гр шећера
  • 100 гр чоколаде(може Н есквик)
  • 150 гр мл ораха
  • 100 гр брашна

Крем:

  • 500 млека
  • 100 гр шећера
  • 10 жуманаца
  • 2 пудинга од ваниле или толико брашна
  • 150 -200 гр маслаца или маргарина
  • Мало млевених ораха за посипање

Припрема:

Умутити беланца са шећером, додати орахе, брашно, Несквицк или самлевену чоколаду. Може и 2-3 кашике какаа, уместо тога. Све изједначити и поделити на 2 дела.

Велики плех од рерне обложити пек папиром, па пола теста развући на цели плех и пећи на 180 степени Ц 15 минута. Пресећи на пола. Тако испећи и другу кору. Ставити једну преко друиге и покрити крпом да се не суше.

У млеко ставити шецер, мозе и ванилин. Додати мало млека у 10 жуманаца, па додати пудинг и све жицом измешати и закувати у млеко. Покрити фолијом и охладити.

Маслац умутити са 2-3 кашике сећера у праху, па изједначити миксером са пудингом. Изврнути дугачки послузавник наопако, па ставити прву корицу и премазати четвртином крема, а затим ставити другу, трецу, па четврту корицу и све их премазати. Одозго па посути млевеним орасима. Може и глазура од чоколаде. Оставити у фрузидер 3 сата или преко ноћи.