Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ово јело је Јованка Броз спремала Титу: Рецепт за преукусне БРИОНСКЕ ЋУФТЕ, припремају се брзо и једноставно

13.02.2024. 11:16
Пише:
Србија Данас
Ćufte
Ћуфте / Извор: Профимедиа

Овај рецепт је данас омиљен међу бројним домаћицама.

Иако су били у прилици да уживају у умећу најбољих кувара света, Јосип Броз Тито и његова супруга су у тренуцима одмора сами правили омиљене специјалитете.

Рецепт Јованке Броз за брионски кромпир са ћуфтама Тито је обожавао.

Рецепт који је ГОДИНАМА у ПОРОДИЦИ - Колач са јабукама по рецепту из бакине кухиње (ВИДЕО)kolač sa jabukama

Рецепт који је ГОДИНАМА у ПОРОДИЦИ - Колач са јабукама по рецепту из бакине кухиње (ВИДЕО)

ОБЈАШЊЕНО - Ево зашто ПРАВОСЛАВНИ свештеници НОСЕ БРАДУ, а католички не, постоји више разлогаsveÅ¡tenik

ОБЈАШЊЕНО - Ево зашто ПРАВОСЛАВНИ свештеници НОСЕ БРАДУ, а католички не, постоји више разлога

Добар је за ДИЈАБЕТИЧАРЕ, СМАЊУЈЕ ШЕЋЕР и смирује узнемирен стомак - Зачин који не треба заобилазити, веома је здравzačin

Добар је за ДИЈАБЕТИЧАРЕ, СМАЊУЈЕ ШЕЋЕР и смирује узнемирен стомак - Зачин који не треба заобилазити, веома је здрав

Будући да је реч о јелу које се припрема брзо и једноставно, рецепт Јованке Броз данас је омиљен међу бројним домаћицама.

Састојци неопходни за брионски кромпир са ћуфтама су: 

Килограм кромпира, 500 грама млевеног меса, 2 јајета, 150 грама сланинице, 250 грама ренданог качкаваља, 2 главице црног лука, 2-3 чена белог лука, 50 грама маслаца, пола шоље уља, томатино, оригано, бибер, вегета и со.

Први корак подразумева да се помешају млевено месо, црни и бели лук исецкани на ситне коцкице, два јајета, 150 грама ситно сецкане сланинице. На крају се дода кашичица вегете и кашичица бибера.

so, biber
со, бибер / Извор: Профимедиа

Добијена смеса се обликује и остави да одстоји пола сата.

У другој посуди умутити паковање томатина, 50 милилитара уља и кашичицу оригана.

Кромпир скувати и пасирати, па додати 50 грама маргарина, рендани сир, мало соли. Сипати у ватросталну посуду, затим прелити томатином и на крају поређати на врх ћуфте које смо обликовали.

Пећи у рерни пола сата на 180 степени, посути рендани качкаваљ и вратити да се допече још 15 минута.

Занимљив је податак да је рецепт Јованке Броз стар више од једног века, будући да га је она још у младости научила од своје мајке.

Србија Данас/Јутјуб