СИРОВИ ЛЕШНИК БОЉИ ЈЕ ОД ЛЕКА: Најбољи је извор витамина Б и Е, протеина, минерала и фолне киселине!
Да ли сте знали?
Лешник спада у групу орашастих плодова и захваљујући својој великој популарности широм света, заступљен је у многим рецептима и производима.
Колико је популаран говори нам чињеница да се у свету сваке године произведе више од 800.000 тона лешника. За његову популарност највише је заслужан његов специфичан слаткасти укус као и високе нутритивне вредности. Лешник је богат здравим мононезасићеним и полинезасићеним мастима, које чине далеко највећи удео у његовим укупним масноћама.

Претерали сте са АЛКОХОЛОМ? Прва помоћ се налази у ШОЉИ овог напитка

ЛАЖНА ПОЗИТИВНОСТ је неизбежна на ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: Ево зашто то НИЈЕ ЗДРАВО

Моћно и лековито семе конопље: 7 здравствених проблема као руком однесени!
Лешници спадају у храну релативно богату калоријама, па тако 100 грама ових плодова садржи 628 кцал. Највећи удео у 100 грама лешника отпада на масноће, приближно 61 грам. Овде посебно долазе до изражаја здраве мононезасићене и полинезасићене масне киселине с уделима 7,9 грама на 100 грама.
Лешник је веома добар извор дијеталних влакана, па тако 100 грама садржи 10 грама влакана, што је 39 одсто дневно препоручене количине.
Протеини су такође саставни део ове намирнице. Налазимо их у количини од 15 грама на 100 грама лешника, што је око 30 одсто дневне препоручене количине за просечну особу.
Лешници су веома добар извор минерала - мангана, бакра, магнезијума, фосфора и гвожђа. Богати су витаминима Е, Б и фолном киселином.
Осим значајних количина незасићених масних киселина, те минерала и витамина, лешници су богати и фитостеролима. Фитостероли су биолошки активни стероидни алкохоли биљног порекла. Цењени су због своје способности спречавања кардиоваскуларних болести и тумора.
Олеинска масна киселина је још један изврстан лековити нутријент који садрже лешници. Она делује на смањење крвног притиска, као и на превенцију срчаног и можданог удара. Још једно значајно својство ове масне киселине је њено деловање на мождану активност и памћење. Истраживања су показала да редован унос олеинске масне киселине може знатно да побољша памћење.
Лешници садрже и омега-3 масне киселине. Ове познате масне киселине имају бројне добробити за здравље, због чега многи стручњаци препоручују њихову редовну конзумацију.
Захваљујући високој количини витамина Е, лешници су јако добри антиоксиданси који помажу у борби против слободних радикала, успоравају знакове старења и ојачавају имунитет.
Занимљиво је да је лешник јединствен по томе што садржи знатну количину фолне киселине. Овај витамин обично налазимо у зеленом лиснатом поврћу, али се врло лако уништава термичком обрадом.
Тако се за само два минута кувања уништи готово 90 одсто фолата у поврћу. Фолна је киселина неопходна за труднице, јер њен мањак у трудноћи доводи до спонтаних побачаја и деформитета новорођенчади.
Из свега набројаног видљиво је да су лешници, заједно с осталим орашастим плодовима, веома здрава и вредна намирница. Она, захваљујући свом нутритивном саставу, помаже у:
- спречавању кардиоваскуларних болести.
- смањивању ризика од настанка тумора.
- борби против слободних радикала.
- побољшању памћења и менталних способности.
- смањењу лошег холестерола.
- јачању имунитета.
- здравом развоју фетуса.
Ако имате масну и проблематичну кожу, уље лешника вам може помоћи. Кожа га врло брзо упија и не оставља мастан траг. Због тога је одлично решење за негу масне и мешовите коже. Помаже и код проширених вена, акни, испуцалих капилара, стрија, ожиљака и целулита.
