Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ево зашто СЛАНИНУ никада не бисте требали да стављате у ФРИТЕЗУ НА ВРУЋ ВАЗДУХ - Осим ЗДРАВЉА, може да угрози и КУЋУ

01.11.2023. 22:17
Пише:
Србија Данас
slanina
сланина / Извор: Shutterstock

Обавезно чистите уређај између коришћења!

Стручњак за храну упозорио је на алармантне опасности употребе фритезе на врућ ваздух када је у питању сланина.

Популарни електрични апарат за домаћинство има многе предности, јер кува храну за неколико минута - и здравија је опција јер не морате да додајете уље у јело. Међутим, уколико изложите најпопуларније зимске чаролије - сланиницу - топлом ваздуху можете је учинити и до неколико пута опаснијом по ваше здравље.

Крварење десни ПРВИ ЗНАК УПОЗОРЕЊА - Ево како ћете знати који ОРГАНИ су угрожени по стању у којем се налазе ЗУБИstomatolog

Крварење десни ПРВИ ЗНАК УПОЗОРЕЊА - Ево како ћете знати који ОРГАНИ су угрожени по стању у којем се налазе ЗУБИ

ШТО ЈАЧЕ то БОЉЕ! Стручњаци упозоравају да ГУШЕЊЕ КИЈАЊА може изазвати озбиљне ПОРЕМЕЋАЈЕ - "избаците то из себе!"kijanje

ШТО ЈАЧЕ то БОЉЕ! Стручњаци упозоравају да ГУШЕЊЕ КИЈАЊА може изазвати озбиљне ПОРЕМЕЋАЈЕ - "избаците то из себе!"

Фритеза на врућ ваздух појму "пржење" даје сасвим нову димензију. Уз њу ћете заборавити на бесконачно додавање уља, додатне салвете и убрусе са стране које вам служе како би упили масноћу са хране, и што је најважније - грижу савести приликом конзумирања омиљених јела.

Пржење у овој фритези подразумева кружење врелог ваздуха око намирница, што представља неупоредиво здравију алтернативу класичном пржењу, јер не захтева додатак у виду уља или других масноћа како би намирнице биле спремне.

Мањак уља значи и мање нереда, мање непријатних мириса, као и мање могућности да ручак коме се толико радујете загори. Ипак, постоје неке намирнице које приликом излагању врућем ваздуху могу изазвати више штете него користи, на првом месту то је сланина.

slanina
сланина / Извор: Shutterstock

Дијететичарка Бренда Пералта објаснила је да је сланина изузетно масна, а уколико је печете у фритези, то може довести до несреће у вашем дому и изазвати непријатне мирисе.

- То је масна храна, а када се пече у фритези, маст може да капне и изазове дим или прскање. Ово може отежати равномерно печење сланине, а такође може произвести много дима и мириса. Када је сланина сирова и потребно ју је испећи може остати и непечена у неким областима, јер је врућ ваздух свакако слабији од рерне, па ризикујете да добијете тровање храном. Фритезе такође могу постати опасне због накупљања масноће од сланине која доводи до дима.

Масноћа сланине прска по грејном елементу фритезе, што доводи до тога да уређај почне да се дими пре него што ваздух испуни мирис загореле хране.   

- Трака сланине је мала и деликатна храна и може бити тешко преврнути је или извадити из корпе за фритезе без ломљења.

Други стручњак је рекао да је важно да перете фритезу што је могуће редовније како бисте избегли ризик од контаминације хране. Према Candess Зона-Мендола, уредници блога о безбедности хране и помоћног правника у адвокатској фирми за безбедност хране, кажу да ако правите храну у прљавој фритези и не чистите "између употребе", "постоји много већи ризик од контаминацијом храном".