Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛЕКАРИ САВЕТУЈУ: Ако једете 12 ШЉИВА ДНЕВНО смањићете ризик од добијања ОВИХ 12 БОЛЕСТИ

09.08.2021. 08:20
Пише:
Србија Данас
Šljive
Шљиве / Извор: Профимедиа/илустрација

Шљиве би требало јести свеже јер садржи витамине Ц, Б6, Б2, Б3, К, магнезијум, гвожђе, калцијум и чак 240 милиграма на 100г, калијума.

Ако свакога дана поједете 12 шљива, у току два месеца, знатно ћете спустити ниво лошег холестерола у крви, тврде научници. Поред тога, ојачаћете кости и смањити ризик од болести дебелог црева.

Антиоксиданси из шљива уништавају слободне радикале који могу да доведу до оксидације холестерола, која знатно повећава ризик од можданог удара и високог холестерола.

МУЧИ ВАС НЕСАНИЦА? Стручњаци су осмислили 2 посебне ТЕХНИКЕ уз које ћете заспати за 60 или 120 СЕКУНДИ

МУЧИ ВАС НЕСАНИЦА? Стручњаци су осмислили 2 посебне ТЕХНИКЕ уз које ћете заспати за 60 или 120 СЕКУНДИ

КАРЛЕУША ОБНАЖЕНА НА НАСТУПУ: Сви гледали њено ГОЛО ТЕЛО, певачица у камеру показала овај ДЕТАЉ! (ФОТО)

КАРЛЕУША ОБНАЖЕНА НА НАСТУПУ: Сви гледали њено ГОЛО ТЕЛО, певачица у камеру показала овај ДЕТАЉ! (ФОТО)

РЕЗУЛТАТ након ПРАЊА одеће је НЕВЕРОВАТАН: Ево ШТА СЕ ДЕСИ када убаците ВЛАЖНУ МАРАМИЦУ у машину за веш!

РЕЗУЛТАТ након ПРАЊА одеће је НЕВЕРОВАТАН: Ево ШТА СЕ ДЕСИ када убаците ВЛАЖНУ МАРАМИЦУ у машину за веш!

Шљива обилује и влакнима и зато је незаобилазан избор у случају отежаног пражњења и затвора. Дихидрокси-фенил изатин је један од састојака шљиве, због којег, између осталих, ово воће има лаксативни учинак.

Има података који указују да 100 грама шљива дневно у периоду од три месеца знатно повећа маркере у крви који показују повећање густоће костију.

Шљиве имају низак гликемијски индекс, што значи да могу да помогну у контроли нивоа шећера у крви и тако смање ризик од дијабетеса типа 2. Оне могу да смање и ниво триглицерида и глукозе у крви, показала су истраживања, а за то је заслужан лутеин. Такође, флавоноиди у шљивама смањују ризик од отпорности на инсулин, а позитивно утичу и на инсулинску осетљивост.

Šljive
Шљиве / Извор: Профимедиа

Шљиве су богате бакром

Тај минерал у људском организму одговоран је за стварање везивних протеина ткива - колагена и еластина. Стога се може рећи да је шљива важна не само за јачање костију, већ и зидова крвних судова, мишићних влакана и коже.

У ово доба године шљиву би требало јести свежу јер садржи витамине Ц, Б6, Б2, Б3, К, магнезијум, гвожђе, калцијум и чак 240 милиграма на 100 грама калијума. Калијум у шљивама има добар утицај на крвни притисак, као и на здравље срца. Овај минерал одговоран је да не дође до згушњавања тромбоцита, процес који је узрок за атеросклерозу и друге болести срца.

}