СМРЗНУТО ПОВРЋЕ: Ево колико је заправо ЗДРАВО! Овде морате бити ПОСЕБНО ОПРЕЗНИ!
Ових дана стручњаци саветују да је безбедније јести термички обрађене намирнице
Замрзнута храна приступачан је начин да се дође до дневне дозе воћа и поврћа, поготово у периодима када му није сезона, а с толиким избором увек се може пронаћи оно што волимо. Ипак, поставља се питање колико је здраво.
Питање које се често поставља је да ли воће и поврће из замрзивача губи неке нутритивне вредности или не? Да ли се на температури испод нуле губе витамини? Ево одговора за све.
РЕЦЕПТИ НУТРИЦИОНИСТЕ за ЈАК ИМУНИТЕТ пред нови талас КОРОНЕ! "Веома је битан ЗДРАВ СТОМАК"
ОРУЖЈЕ МРШАВИХ: За 90 СЕКУНДИ убрзава метаболизам и МРШАВЉЕЊЕ! Једноставна ЈУТАРЊА РУТИНА!
Воће и поврће бере се на врхунцу зрелости и често се замрзне у року од сат времена, закључавајући тако храњиве супстанце и укус. Уопштено, замрзнуте намирнице задржавају витамине и минерале и не долази до промене у садржају угљених хидрата, протеина или масти.
Да ли се приликом замрзавања губе витамини и минерали?
Минерали су практично неуништиви. Не можете их “убити” ни јаким хемикалијама, па чак ни кремирањем. Сви минерали који постоје у воћу и поврћу, па и месу и морским плодовима – приликом замрзавања не нестају.
Замрзавањем се, дакле, не губе минерали. Кад је губитак минерала у питању, више би требало да се плашите кувања. Наиме, минерали приликом кувања могу да “побегну” у воду. Зато је кување на пари добра ствар, или испијање супе у којој је било кувано поврће.
Како одмрзнути храну на сигуран начин?
Како бисте сачували храњиве супстанце и у замрзнутој храни, следите начин кувања који је наведен на паковању. Најсигурнији начин одмрзавања хране је у фрижидеру. Ако сте у журби, замрзнуту храну можете ставити у непропусну пластичну кесу или посуду и потопити је у хладну воду коју је потребно мењати сваких пола сата, а храну скувати одмах након одмрзавања. Такође, можете је одмрзнути у микроталасној, али одмах је треба припремити чим се одмрзне.