Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СОЧНА ВОЋКА КОЈА ЛЕЧИ И КАРЦИНОМ: Ево зашто смокву треба да једете свакога дана!

01.08.2019. 18:33
Пише:
Србија Данас
Smokve
Смокве / Извор: Профимедиа

Даје обећавајуће резултате!

Смокве већ вековима важе за једну од најздравији намириница.

Будући да су непроцењиви извор хранљивих влакана, минерала и полифенола, смокве позитивно утичу на здравље и пружају велику помоћ у лечењу болести данашњице.

Смокве имају врло кратку сезону узгоја и изузетно су осетљиве. Зато су најукусније ако се једу непосредно након брања, након што су кратко време одлежале у фрижидеру. Иако су свеже смокве доступне само неколико месеци у години, у сувим смоквама можете уживати током целе године. 

6 ситуација које просечан становник Србије не може да замисли без кафе - да ли ово важи и за вас?

6 ситуација које просечан становник Србије не може да замисли без кафе - да ли ово важи и за вас?

ЧУДЕСНА ДЕЈСТВА СОДЕ БИКАРБОНЕ - Избељује ЗУБЕ, ублажава ОПЕКОТИНЕ... Ево како да је користиш!

ЧУДЕСНА ДЕЈСТВА СОДЕ БИКАРБОНЕ - Избељује ЗУБЕ, ублажава ОПЕКОТИНЕ... Ево како да је користиш!

ПРЕКИНУТА ТРАДИЦИЈА ДУГА ПРЕКО 20 ГОДИНА: Најпознатија ревија ВИКТОРИЈИНИХ АНЂЕЛА више неће постојати!

ПРЕКИНУТА ТРАДИЦИЈА ДУГА ПРЕКО 20 ГОДИНА: Најпознатија ревија ВИКТОРИЈИНИХ АНЂЕЛА више неће постојати!

Нутритивна вредност

И свеже и суве смокве су врло богате минералима, посебно калцијумом, магнезијумом и калијумом. Количина калцијума вишеструко је већа у сувим смоквама због чега се сматрају јако важним не-млечним извором калцијума.

Изузетно су богат извор хранљивих влакана, а висок проценат чине влакна растворљива у води. Та врста влакана помаже при снижењу нивоа глукозе и холестерола у крви, а уједно делује повољно на регулацију пробаве. Богате су бројним фитохемикалијама, посебно бета-каротеном, полифенолима, антоцијанинима и биљним мастима.

Смокве регулишу ниво холестерола у крви, мада не све смокве подједнако.

smokve
смокве / Извор: Профимедиа

Ево које су врсте погодне за регулиасање холестерола.

Открили су велики садржај полифенола и снажну антиоксидативну активност. Што је врста била тамније и интензивније боје, количина корисних молекула и антиоксидативна снага била је већа.

Највиша количина полифенола, антоцијана и најснажнија антиоксидативна активност забележена је код врсте Mission карактеристичне по црно-љубичастој кори с месом розикасте боје. Занимљиво је и да је највише фитохемикалија пронађено у кори смокава, а мање количине измерене су у месу.

ВЕЛИКА АСТРОЛОШКА ПРОМЕНА: 8.августа ОЧЕКУЈТЕ преокрет, а ЕВО шта ће се ДОГОДИТИ!

ВЕЛИКА АСТРОЛОШКА ПРОМЕНА: 8.августа ОЧЕКУЈТЕ преокрет, а ЕВО шта ће се ДОГОДИТИ!

СПАС У ПОСЛЕДЊИ ЧАС: Мучи вас ЦЕЛУЛИТ?! Ево како да га САКРИЈЕТЕ, помоћу ова три састојка!

СПАС У ПОСЛЕДЊИ ЧАС: Мучи вас ЦЕЛУЛИТ?! Ево како да га САКРИЈЕТЕ, помоћу ова три састојка!

ЗДРАВА ИСХРАНА ЈЕ НАЈБИТНИЈА КАДА СИ ТРУДНА! Сазнај шта је потребно ТЕБИ, а шта БЕБИ од намирница!

ЗДРАВА ИСХРАНА ЈЕ НАЈБИТНИЈА КАДА СИ ТРУДНА! Сазнај шта је потребно ТЕБИ, а шта БЕБИ од намирница!

И раније спроведена истраживања показала су да су смокве изузетно богат извор полифенола. Зачудили бисте се када бисте знали да су смокве много богатије полифенолима од нпр. јабуке, боровнице, грожђа, поморанџе, шљиве, јагоде, па чак и од намирница које се сматрају изузетно богатим полифенолима – попут црног вина и чаја. Такође, смокве садрже и биљне масти, материје које доказано повољно делују на ниво холестерола у крви.
Биљне масти (попут стигмастерола и ланостерола који се налазе у смоквама) везују се на молекуле холестерола у цревима и тако ометају његову апсорпцију.

У смоквама су пронађена и једињена с потенцијалним антикарциногеним деловањем – бензалдехид и кумарини. Та једињења су испитивана у научним студијима, а резултати су обећавајући, посебно када је реч о карциномима простате.

suvo voće
суво воће / Извор: Профимедиа

Здравствене благодети

Редовна конзумација смокава без сумње повољно делује на кардиоваскуларно здравље. Много је разлога који говоре у прилог томе:

Хранљива влакна из плода смокве делују и на ниво шећера у крви, а антидијабетичко деловање поседују и смоквини листови. Иако не звуче јестиво, у неким културама смоквини листови спадају у саставни део јеловника. Због низа молекула које поседују, смокве имају и потенцијално антикарциногено деловање.

Суве смокве изврстан су извор бројних нутритијената. Међутим, суво воће чини мање од 1 посто уобичајено конзумиране количине воћа и стога стручњаци препоручују већу заступљеност сувог воћа у исхрани као значајног извора антиоксиданса и хранљивих влакана.

Суве смокве практичан су и нутритивно вредан оброк за спортисте рекреативце и професионалце, а у комбинацији с орашастим плодовима могу послужити као идеалан међуоброк.