Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРЕЋНА ТИ ИЛИ СРЕЋНА КРАВА? 5 ИСТИНА о органској исхрани које нисмо знали

08.11.2017. 06:15
Пише:
Србија Danas/zenasamja.me
Pijaca
Пијаца / Извор: Фото: Профимедиа/илустрација

Шта је твој избор?

Чули сте за органски начин узгоја воћа и поврћа, знате шта је, али вам сада доносимо пет занимљивих чињеница о органској храни а за које можда први пут чујете. 

„Органско“ није откриће 21. века

Пре 2. Светског рата, узгој воћа и поврћа је био „органски“, а тек у новије доба се хемикалије и пестициди уводе у процес узгоја и производње, у сврху смањења корова, инсеката и болести које могу да уништавају и тако допринесу смањеном доприносу плодова. Употребом хемије, повећава се отпорност биљака, мање пропада, више се производи а самим тим и пласира на тржиште. Враћање старом начину узгоја, или популарно речено органском представља узгој који систематски не трује биљке хемикалијама и не храни животиње отровним антибиотицима, већ се сав процес фокусира на природан начин, онако како је увек било. Органска производња није измишљање топле воде нити је откриће новог доба, како већина људи данас мисли.

Дечак је само пребледео и поплавео: Родитељи ОПРЕЗ, ово и вашем детету може да се деси!

Organska hrana
Органска храна / Извор: Профимедиа

Мање од 3% намирница на свету је органски сертификовано

Једна од најчешћих опаски на органски узгој је како фармери и узгајивачи не могу да задовоље потребе тржишта које из дана у дан све више тражи намирнице узгојене управо тако. Истраживачи широм света који се баве органским узгојем и популарношћу, односно њеном раширеношћу дошли су до броја од 3% – само толико хране на свету се производи по органским стандардима што је свакако мало, али није немогуће да се тај број поправи… Можда и не можете узгајати месо, али ако имате простор, пронађите и време за своју малу, органску башту.

Сви је бацамо, а много је лековита: од сада овако користите љуску од белог лука!

Престаните да размишљате о срећним кравама, мислите о срећном себи

Да би се воће, поврће или месо декларисало као органско, мора да задовољи високе критеријуме, широм света. Најстроже процедуре су при узгоју меса које не сме да се третира антибиотицима нити било каквом хемијом. Органско месо је боље за наш организам, једнако колико и за цели екосистем. Размислите, да ли је срећни призор краве на ливади вреднији од вашег властитог здравља а које може бити нарушено конзумирањем хемијски третираног меса.

krava
крава / Извор: Профимедиа/илустрација

Прескочите плодове мора са „органско“ налепницом

Када је у питању риба, не постоје регулативе које се баве питањем органског узгоја. Уколико сте се посветили исхрани намирницама чисто органског порекла, онда вам саветујемо да рибу, морске и речне плодове прескочите јер због непостојања процеса сертификације, не постоји гаранција какав производ добијете и колико јесте или није контаминиран.

Доносимо вам чак 5 ДОВОЉНО ДОБРИХ разлога да једете урме СВАКИ ДАН

Уштедите на млеку

Према последњим истраживањима, доказано је да хормони који се дају кравама не утичу на ниво и концентрацију естрогена, па је млеко таквих крава потпуно сигурно. Оно што се препоручује јесте да свакако пре попијете чашу обраног млека, било оно органско или не и барем ту уштедите нешто новца. Органско јесте боље, али је и скупље.