Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ФЕНОМЕНАЛАН

НЕМА ЗДРАВИЈЕГ ДОРУЧКА - Регулише пробаву, подстиче мршављење и даје енергију, а врло је јефтин!

29.04.2024. 09:08
Пише:
Србија Данас/Крстарица
doručak
доручак / Извор: Shutterstock

Зоб или овас је једна од најздравијих житарица на свету. Данас причамо о овсеној каши коју нутриционисти сматрају најздравијим доручком. Али овде није реч о овсеној каши какву ми познајемо. Права овсена каша је она добијена млевењем целог зрна оваса. Овас можете наћи у свакој радњи здраве хране или на пијаци.

Можете га спремити тако што ћете га прво скувати, а потом самлети (као пшеницу), а можете га оставити и у зрну.

Постоје две варијанте овог доручка:

Слани (куваном овасу додате кувано јаје, сир, сланиницу, павлаку, урду, било коју комбинацију)

Слатки (куваном овасу додате суво грожђе, мед, јабуку, цимет, какао)

Ево зашто је добро да свако јутро дан почнете овим доручком:

1. Подстиче рад црева

Влакна која се налазе у зоби помажу у чишћењу црева, подстичући здраву пробаву. Помажу и да се побољша свеукупно здравље гастроинтестиналног тракта тако што обезбеђује да храна дође до места где треба да иде у одређеном временском периоду.

2. Негује здравље срца

Истраживања доказују предности зобене каше за здраво срце и смањен ризик од срчаних обољења као што су коронарна болест срца. Атиоксиданси и здрава влакна присутна у зоби чине ово одличним избором за доручак за оне који треба да смање ниво лошег холестерола.

3. Смањује ризик од рака дебелог црева

Спроведена су истраживања на 2 милиона људи у Европи која су показала да висок ниво дијететских влакана могу да спрече развој рака дебелог црева. Да бисте избегли ову опаку болест, једите што више зобених каша.

doručak
доручак / Извор: Профимедиа

4. Снижава крвни притисак

Једно истраживање је показало да редовно конзумирање овсене каше за доручак може да има исти значај као и испијање лекова за висок крвни притисак. Овсена каша је ипак само помоћно средство при смањењу крвног притиска и не би смела да замени лекове.

5. Регулише шећер у крви

Примарно растворљиво влакно у зоби познато као бета глукан, делимично се раствара у води када се прогута, формирајући густу супстанцу у желуцу која има јака здравствена својства. Један од примарних предности овог влакна је његова способност да помогне у снижавању нивоа шећера у крви и смањује резистенцију на инсулин код оних који имају дијабетес типа 2.

6. Помаже при регулацији телесне тежине

Људи који су стално на дијетама имају проблем да смршају јер константно осећају глад, па прибегавају нездравим грицкалицама. Овсена каша ствара осећај ситости дужи део дана, а организам чисти од токсина. На пример, ако за доручак поједете овсену кашу од квалитетног овсеног брашна, нећете бити гладни до ручка када можете и треба да једете нешто кувано и квалитетно.

Начин припреме зобене каше:

Купите зоб у зрну и потопите га преко ноћи у чисту, хладну воду. Ујутру га кувајте око 15 до 20 минута до се потпуно не раскувају зрна (као код кувања пшенице). Додајте му састојке по избору и доручкујте здраво.

Слатки доручак:

Потребно: 1 шоља зоби; 4 шоље млека; 1 кашика меда; 1 кашичица цимета; 2 кашике сувог грожђа. Све ставите у чинију, поклопите и оставите преко ноћи у фрижидеру. Ујутру ставите у тигањ или шерпу и кувајте око 15ак минута док се смеса не згусне, а зоб добро раскува.

Овакву зобену кашу једите чисте савести јер је ово најздравији доручак који можете себи да приуштите, пише Стил.Курир.

Србија Данас/Крстарица/М.О./Пренела: Т.О.