Старинска ТОРТА ДИПЛОМАТ - Предлог за славску посластицу, гости ће се одушевити, ово је право домаћинско послужење
Један од заборављених рецепата на које ћемо покушати да вас подсетимо, а уколико се двоумите шта да спремате за крсну славу, ево предлога.
Дипломат торта спада међу традиционалне старе торте, које се још увек могу наћи у понуди многих посластичарница.
Откривамо вам оригинални рецепт како бисте могли овај чоколадни десерт правити када га пожелите, а права прилика је за Ускрс који је пред нама и када се пост заврши.
Прве се три коре по:
4 беланца
4 кашике шећера
100 гр млавених ораха
равна кашика брашна
Крем И:
5 жуманаца
4 кашике брашна
5 кашика шећера
500 мл млека
125 гр маргарина или маслаца
Крем ИИ:
7 жуманаца
7 кашика шећера
150 гр чоколаде за кување
125 гр маргарина или маслаца
Још: 500 мл слатке павлаке
Припрема:
Одвојити беланца од жуманаца па миксером мутити беланца уз постепено додавање шећера када запене и мутити све док се не добије чврста пена. На крају умешати орахе и брашни и све сјединити лопатицом.
Може се пећи у калупу од 26цм или плеху 30 x 20 цм. Обложити плех, истрести смесу и пећи у претходно загрејаној рерни на 180 степени око 15 минута.
Овако испећи све три коре.
Помешати жуманца, шећер и брашно, па додати мало хладног млека од 500 мл а остатак ставити да провври.
Размутити смесу и закувати у кипуће млеко. Мешати док се не згусне, па склонити са ватре и прекрити фолијом директно на добијени пудинг и оставити да се охлади.
За дуги фил пенасто у мањој шерпи умутити жуманца са шећером да побеле и запене па ставити на већу шерпу у којој је “са два прста” вода која ври. Кувати тако 10 минута па додати чоколаду и мешати док се не отопи.
Када се чоколада отопила склонити са ватре па и тај фил оставити да се охлади.
Када су се пудинзи охладили умутити оба маргарина или маслаца да буду пенасти па поделити их на два једнака дела и додати пудинзима и све умутити заједно.
На крају умутити слатку павлаку па по 2 – 3 кашике додати филовима и измутити. Биће пенастије и кремастије.
На прву кору ставити један фил, па други и преко премазати слој слатке павлаке, друга кора, па опет један па други фил и слој слатке павлаке, а на крају трећа кора.
Уколико вам је остало слатке павлаке искористите је за декорацију.