Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Стручњаци упозоравају: ОПРЕЗНО СА СОЈОМ, може бити јако ШТЕТНА - ово су ЛОШЕ СТРАНЕ ове намирнице!

09.06.2021. 12:16
Пише:
Србија Данас
soja
соја / Извор: Shutterstock

Уколико сте љубитељ соје или веган, онда обратите пажњу.

О соји се често полемише. И никако да добијемо коначан одговор на питање да ли је она здрава.

Неки стручњаци тврде да има бројне здравствене предноси за хормоне и холестерол као и да је вегански извор протеина и влакана.

Сека Алексић БЕЗ ТРУНКЕ ШМИНКЕ - мучићете се да је ПРЕПОЗНАТЕ! Реакције на мрежама БУРНЕ! (ФОТО)

Сека Алексић БЕЗ ТРУНКЕ ШМИНКЕ - мучићете се да је ПРЕПОЗНАТЕ! Реакције на мрежама БУРНЕ! (ФОТО)

Ова БИЉКА је СПАС за воће и ЦВЕЋЕ: Додајте један килограм у 10 ЛИТАРА воде, уклања коров и штеточине

Ова БИЉКА је СПАС за воће и ЦВЕЋЕ: Додајте један килограм у 10 ЛИТАРА воде, уклања коров и штеточине

ОВО СВИ РАДИМО, а заправо ВОДИ У ПРОПАСТ: Десет знакова да сте заглавили са погрешном особом!

ОВО СВИ РАДИМО, а заправо ВОДИ У ПРОПАСТ: Десет знакова да сте заглавили са погрешном особом!

Међутим, други тврде да је у питању алергена намирница која је често генетски модификована и да може да проузрокује проблеме са штитном жлездом.

Шта је соја?

На помен соје, многи од нас прво помисле на Америку. Међутим, она је биљка из породице махунарки која је пореклом из Кине. Изузетно је хранљива - садржи више од 40 одсто чистог протеина и око 20 одсто хранљивог уља, па се често користи као извор влакана и протеина.

soja
соја / Извор: Shutterstock

Соју можете пронаћи и у многим прерађеним производима и међу осам најчешћих је алергена у храни. Уколико се налази у неком производу, мора бити наведена.

Позитивна дејства соје

Разлог због ког је соја једна од најзначајнијих биљака у производњи хране лежи управо у њеном хемијском и нутритивном саставу. Соја се налази на списку функционалне хране, што значи да је она нешто између хране и лека.

Соја садржи изофлавоне, фитонутријенте који се у телу претварају у биљне естрогене и помажу у спречавању ширења рака дојке, болести срца, рака простате и крвног притиска.

Беланчевине у соји су од изузетног значаја у исхрани људи. Соја се налази на високом месту међу свим намирницама када је количина беланчевина у питању. Богата је аминокиселинама које служе у производњи инсулина у организму, па се препоручује дијабетичарима као важан део исхране.

Штетност соје

Соја има доста здравствених користи, али би требало размотрити и неке озбиљне ризике. Антинутријенти који се налазе у махунаркама и житарицама често мењају начин на који црева могу апсорбовати одређене хранљиве састојке, попут минерала.

Уобичајени пример је фитинска киселина, која се налази у семену биљака, и смањује апсорпцију гвожђа, цинка и калцијума.

soja
соја / Извор: Shutterstock

Такође, соја садржи одређену количину питичне киселине која може бити врло токсична. Ова врста киселине карактеристична је за све махунарке; има је и у пасуљу, боранији, грашку… Међутим, ни у једној није толико присутна као у соји. Зато не претерујте са њом колико год да је у неким случајевима здрава.

Да ли треба избегавати производе од соје?

Свако доноси одлуку о свом здрављу и о начину исхране. Уколико сте љубитељ соје или веган, онда обратите пажњу да једете само ферментирану соју, јер ствара мање здравствених проблема.