Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Студент УМРО након што је ПОЈЕО ТЕСТЕНИНУ која је 5 дана стајала ВАН ФРИЖИДЕРА

28.01.2019. 18:56
Пише:
Србија Данас/Блиц жена
hrana
храна / Извор: Профимедиа

Бактерија која изазива тровање храном коштала младића живота

Двадесетогодишњи младић, познат само као Еј Џеј из Белгије, пронађен је мртав у свом кревету након што је појео остатке шпагета који су стајали ван фрижидера у његовој кухињи. Реч је само о тестенини, без соса.

Младић се разболео након што је појео тестенину која је остала на радној плочи пет дана након што је скувана. Загрејао ју је у микроталасној рерни и појео пре него што је отишао да се бави спортом, али је дошао кући пола сата касније са озбиљном главобољом, боловима у стомаку и мучнином.

СИМПТОМИ РАКА: Ево како ћете препознати подмуклу БОЛЕСТ која напада МАТЕРИЦУ!

Он је повраћао неколико сати и отишао у кревет око поноћи да покуша мало да одспава, али су га родитељи пронашли мртвог 11 сати касније.

Обдукцијом је утврђено да је Еј Џеј изненада умро од тровања храном узрокованом bacillus цереусом - бактеријом која ствара споре и производи токсине и може довести до повраћања и дијареје.

Pasta sa sirom
Паста са сиром / Извор: Профимедиа

Који ОБЛИК НОКТИЈУ НАЈВИШЕ ПРИСТАЈЕ ВАШОЈ РУЦИ! Проверите ОВО пре него што посетите салон (ФОТО)

Према речима нутрициолога др Јагоде Јорге, ова бактерија је једна од најчешћих изазивача тровања храном и веома ретко доводи до смртног исхода.

- Као и код сваке токси инфекције, врло је важно на какво тло ће она да наиђе. Ако је имунитет ослабљен, нарочито код мале деце и старијих особа, овакве инфекције могу бити опасне, али најчешће нису. Можда је поменути младић имао неку другу инфекцију, као на пример ХИВ, и зато је дошло до оваквог исхода који је, још једном да кажем, изузетно редак - наглашава др Јорга.

Lekar
Лекар / Извор: Профимедиа

Др Бернард, који је пратио овај случај, је рекао: "Многи људи једу тестенину после један или два дана и буду добро. Али, треба бити опрезан и само пар сати након што је храна стајала ван фрижидера. Ако храна мирише чудно, увек је боље да је баците".

Шта је бактерија bacillus цереус?

Бактерија bacillus цереус најчешће изазива тровање храном, а може је производити термолабилан ентеротоксин који узрокује дијареју (дијаретички) и термостабилан токсин који код људи узрокује повраћање (еметички). Доминантна клиничка слика за еметични облик, који је доста озбиљнији, је гађење и повраћање и има кратку инкубацију од четири сата. Овај тип интоксикације је најчешће везан за храну која се спрема од пиринча и житарица. Дијареја као облик обољења има инкупацију од 17 сати и као симптоми се појављују грчеви у стомаку и пролив. Овај тип тровања је најчешће везан за храну од меса и кобасице. Код овог обољења споре доспевају са храном у дигестивни тракт и тек ту се ослобађа токсин.

bakterije
бактерије / Извор: Профимедиа

А превентива?

Чиста радна површина је предуслов. А с друге стране, храна у којој има много скроба може да се држи на температури изнад 50 степени, дакле, да буде на врелом, или на четири степена, у фрижидеру, али најкасније два сата након што је скувана.

(ВИДЕО) РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ ПИЛЕТИНУ: Права ствар за заузете ЖЕНЕ, брзо се спрема, али и ПОЈЕДЕ!

Bacillus цереус код особа са ослабљеним имунитетом може да проузрокује бактеријемију (присуство бактерија у крви), сепсу, ендокардитис или менингитис.

Лечење обихвата дијету и лекове.