Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЧИСТИ ГРЛО, ЕЛИМИНИШЕ БАКТЕРИЈЕ и ОПОРАВЉА: Јело које хидрира и храни истовремено, припрема се за 30 минута

28.01.2022. 09:59
devojke
девојке / Извор: Профимедиа

Ништа лакше, ово могу и почетнице!

Време празника још увек није прошло и пред нама је Божић, а са њим следи и богата трпеза. Сигурно ћете на овај дан уживати у многим јелима и може се рећи појести мало више него што бисте иначе. 

Како бисте спречили да дође до преједања, предлажемо вам да ручак и вечеру започенете домаћом пилећом супом и богатом салатом. На овај начин ћете појести нешто што је веома здраво и пријаће организму, а већ ћете бити сити и нећете моћи превише да поједете касније у току оброка. 

За припрему домаће супице ће вам бити потребна једна већа шаргарепа, главица црног лука и пилећа кост. Уколико не желите да супа буде превише масна, искористите кост са које сте скинули бело месо, које можете да маринирате и припремите за друго јело. 

СТАРИ СРПСКИ МЕЛЕМИ ЗА ПРЕХЛАДУ: Ево како да ЗАУСТАВИТЕ КИЈАВИЦУ и непријатне симптоме за пар сати

СТАРИ СРПСКИ МЕЛЕМИ ЗА ПРЕХЛАДУ: Ево како да ЗАУСТАВИТЕ КИЈАВИЦУ и непријатне симптоме за пар сати

БУДИ БОЉЕ ОД КАФЕ: Сок који треба ПИТИ УЈУТРУ, јер хидрира и ЧИСТИ КРВ, узима се пре доручка

БУДИ БОЉЕ ОД КАФЕ: Сок који треба ПИТИ УЈУТРУ, јер хидрира и ЧИСТИ КРВ, узима се пре доручка

Кост кувајте заједно са шаргарепом и луком. Када се све скува, воду процедити, а затим у њу додати зачине, со и вегету по укусу, сецкану шаргарепу и тестенину по жељи. Прокувајте још 5 минута и супа је готова. 

Дејство топле супе на организам је веома позитивно. 

Чишћење тела

За оздрављење, али и одржавање доброг здравља, један од главних лекова је оно познато докторско – "доста течности". Тело које нападају различити алергени и вируси бори се са њима, а да би успело да из борбе изађе као победник, потребно је да се "испира". Пилећа супа је један од најбољи начина да се тело "опере" од вируса, јер убрзава избацивање лоших супастанци из организма.

Дезинфекција

Пилећа супа садржи доста соли, због зачина који се додају, па када пролази кроз грло, има сличан ефекат као да испрате ждрело топлим сланим раствором. Другим речима, бактерије из грла, усне шупљине и крајника се уништавају.

Чишћење синуса

Слично као друге топле течности, попут чаја, испаравање топле супе док је једемо помаже да се синуси очисте, а самим тим умире иритантни симптоми прехладе и грипа.

Јачање организма

Када је тело изморено и без енергије, као што је то случај код прехлада и вируса, ништа му неће пријати више од протеина из пилетине и сјајних, неопходних нутријената из поврћа које се уобичајено додаје супи.

Топла супица греје изнутра

У случају грознице, пилећа супа ће вас лепо загрејати изнутра и окрепити ваше тело, па ће се непријатан симптом ублажити.

Студије су показале да пилећа супа годи телу и на много дубљем нивоу. Наиме, показало се да пилећа супа спречава производњу неутрофила, белих крвних ћелија које практично једу бактерије и тако изазивају упале и појачану производњу слузи. Научници кажу и да пилећа супа помаже у случајевима астме, емфизема (обољења плућа), чак и код различитих отока.

Најбољи ефекат има пилећа супа припремљена са додатком црног лука, целера и шаргерепе. Пилетина обезбеђује цистеин, аминокиселину која избацује слуз из плућа, шаргарепа и целер обезбеђују бета каротен и витамин Ц, који подижу имунитет и помажу да се тело избори са инфекцијом, а моћни црни лук пружа организму довољно антиоксиданата да може да се избори са запаљењем.

Састојци и припрема:

  •  бело пилеће месо или друго по укусу
  •  лук
  •  шаргарепа
  •  мало тестенине за супу
  •  зачини, со, вегета

Скините бео месо са кости, а затим кост и месо које остане на њој скувајте на лаганој ватри уз један лук, који сте претходно ољуштили, нека остане цео и гаргарепу. Када се кост скува, процедите воду, додајте једну коцку за супу, пилећу или јунећу. Затим посолите, једну кашчицу и додајте једну кашчицу вегете, поврће насецкајте и оставите у води. Вратите на ватру и када све поново проври додајте тестенину за супу по укусу. Уолико желите гушћу додајте више и обрнуто.