Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Суво воће је ОБАВЕЗНО на трпези за БАДЊЕ ВЕЧЕ, а људи не знају да из њега вребају ОТРОВИ и бактерије - Једна врста убедљиво НАЈОПАСНИЈА

06.01.2024. 12:48
Пише:
Србија Danas/Mondo.rs
suvo voće
суво воће / Извор: Фото: Shutterstock

Ако често једете суво воће, добро запамтите - ако не урадите једну ствар, може да буде опасно за здравље!

Данас је Бадњи дан, дан уочи најрадоснијег хришћанског празника- Божића. Многи су већ увелико смислили како ће им изгледати божићна трпеза, а оно што је неизоставно на њој су свакако слаткиши.

Поред укусних колача, торти и обланди, саставни део трпезе је и суво воће.

Српски глумац је ОТАЦ ШЕСТОРО ДЕЦЕ - Супруга је млађа од њега ВИШЕ од 2 ДЕЦЕНИЈЕ и порађала се КОД КУЋЕ, па одмах обављала КУЋНЕ ПОСЛОВЕSlobodan Ćustić

Српски глумац је ОТАЦ ШЕСТОРО ДЕЦЕ - Супруга је млађа од њега ВИШЕ од 2 ДЕЦЕНИЈЕ и порађала се КОД КУЋЕ, па одмах обављала КУЋНЕ ПОСЛОВЕ

Прави ДОМАЋИН - Динча отишао у шуму по БАДЊАК, повео и СИНА па показао како одржава празничну ТРАДИЦИЈУdinča

Прави ДОМАЋИН - Динча отишао у шуму по БАДЊАК, повео и СИНА па показао како одржава празничну ТРАДИЦИЈУ

Ако често једете суво воће, можда не знате да би га требало опрати пре конзумације. Купили сте га у здравој храни, па претпостављате да је здраво, зар не? Не увек, на њему се могу налазити прљавштина, па чак и микроорганизми који изазивају стомачне проблеме, а једна врста је најопаснија!

Суво воће требало би опрати пре конзумације, осим ако на паковању јасно не пише да је спремно за јело. Посебно ако сте суво воће купили у ринфузу, односно из неког великог паковања или чак кутије су вам "захватили" сто или двеста грама великом кашиком која се користи и за друге производе.

suvo voće
суво воће / Извор: Профимедиа

Зашто суво воће треба прати? Најпре, не знате како је сушено. Ако се налазило напољу, изложено природним елементима, могло је да задржи прашину, чак и остатке инсеката који су "трчкарали" по њему. У воћу које природно остане помало сочно изнутра, као што су суве кајсије или суве шљиве, влага потпомаже и развој бактерија или паразита који су се ту можда нашли.

Суво воће такође изгуби на волумену због сушења, кора му се збрчка, а у свим тим прегибима задржаће се још више прашине, прљавштине или микроорганизама.

Најсигурнији начин да оперете суво воће је да га поређате у плех тако да је у танком слоју, потом прелијете кључалом водом и оставите пар минута. Онда га добро оцедите и сада је безбедно за јело. 

Србија Данас/Mondo.rs/Пренела: Ј.Шипчић