ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Сви на овај начин КОРИСТИТЕ УЉЕ, а не знате колико је ово ЛОШЕ за ЗДРАВЉЕ
Опрез!
Према последњим истраживањима, сунцокретово уље није уопште толико здраво као што се претпостављало. Научници су открили да у одређеним ситуацијама испушта отрове, а екари упозоравају – пржење на уљу је веома штетно!

ЦЕО ЖИВОТ ПОГРЕШНО СЕЧЕМО ЦРНИ ЛУК: Трик професионалних кувара који ће вам олакшати живот! (ВИДЕО)

УМЕСТО ЛЕКОВА, постоји решење: Бол у глави престаће за минут уз ОВАЈ ТРИК
До пре неколико година је свињска маст била на нутритивној црној листи због масноћа којима обилује, а здравијом опцијом се сматрало сунцокретово уље. Овај став који су заступали бројни нутриционисти у међувремену је напуштен, па се тако све више прича о штетности биљних уља који се најчешће користе у припреми хране.
Донедавно се такође веровало и да су путер и пуномасно млеко штетни, али и од те теорије се одустало. Најновија истраживања показују да су ове намирнице заправо веома корисне у превенцији срчаних обољења и дијабетеса типа ИИ, док су се сада "здрава" биљна уља нашла на листи оних који наносе штету организму.
И поред најновијих открића, сунцокретово уље се већ широм света највише користи за припрему јела. О томе колико и када је штетно, за руске медије говорио је кардиолог Асим Малхотра. Он је навео резултате студија који сугеришу да сунцокретово, кукурузно и низ други биљних уља, када се загреју, веома лако претварају у токсичне алдехиде који наносе штету здрављу.
Донедавно се веровало да се ове отровне супстанце стварају тек када се уље загреје до тачке димљења (за сунцокретово уље то је 225 степени Целзијуса).
Мартин Грутвелд, професор на Универзитету Де Монтфорт у Лестеру, анализирао је узорке сунцокретовог уља на којем је већ пржена храна. Како се испоставило, ова намирница испушта штетне састојке само када се толико загреје да се јави реакција са кисеоником.
Ако храну пржите у биљном уљу двадесет минута, ниво алдехида ће бити 20 пута већи од максимално дозвољеног нивоа који је одредила Светска здравствена организација. Иначе, накупљање таквих токсина у телу може довести до разних здравствених тегоба, од гојазности, преко кардиоваскуларних болести, до дијабетеса типа 2, деменције, а лекари све више спомињу и малигнитете.
Истовремено је откривено и да прекомерна употреба ове намирнице може довести до накупљања масноће у јетри, што може да резултира појавом безалкохолног стеатохепатитиса – болести која се јавља у позадини масне јетре, а која изазива бројне тегобе: хипертензију, гојазност, синдром хроничне хипергликемије, атеросклерозу и друго.