Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКА ЗАБЛУДА: Ево зашто ШЕЋЕР никако не треба избацити из исхране

20.07.2021. 21:12
Пише:
Србија Данас
šećer
шећер / Извор: Профимедиа

Ипак вам није највећи непријатељ!

Потпуно уклањање природно присутне супстанце у нашој исхрани такође може бити опасно, каже француски лекар Џими Мухамед.

Овај макронутријент је неопходан да би мозак добро функционисао. Док се апели да се одлучимо за здравију храну и искључимо бели шећер и даље множе, Мухамед упозорава да није добро у потпуности одустати од производа богатих овим угљеним хидратима.

- У моди је дијета без шећера уз паролу: детоксикација тела од шећера. Али у овом тешком периоду то не саветујем - наводи специјалиста.

Шећер неопходан за мозак

Разлог да се шећер поштеди прогона је тај што је он неопходан за правилно функционисање нашег тела. Даје енергију ћелијама, посебно оним у мозгу, што представља 2 одсто наше тежине, али захтева 25 одсто укупне потрошње енергије, додао је доктор.

Алтернатива су заслађивачи

Мухамед је такође рекао да ако покушавате да елиминишете бели шећер, смеђи шећер и сирупе попут агаве – који су штетни и чију потрошњу свакако треба да ограничите – може се створити „осећај фрустрације“. С тим у вези, препоручио је цимет као алтернативу.

šećer
шећер / Извор: Профимедиа

- Цимет има слатку ноту, али нема шећер, што смањује импулс да се посегне за заслађивачем - рекао је специјалиста. Осим тога, помаже вам да добро спавате.

Шећер у умереним количинама

Иако није опасно када се умерено конзумира, вишак шећера и других заслађивача може изазвати зависност, јер активира производњу допамина и прави зачарани круг у нашем мозгу, рекао је Мухамед. Поред тога, неопходно је знати разлику између добрих и лоших шећера. На пример, алкохол може да проузрокује пробавне проблеме ако се конзумира превише, рекао је лекар. А извор квалитетних шећера је воће и поврће.