Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈВАЖНИЈИ СУ ЗА ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА: Ова ТРИ ВИТАМИНА треба уносити током зиме, штите од инфекција

12.01.2022. 22:32
Пише:
Србија Данас/Сенса
devojka jede supu
девојка једе супу / Извор: Профимедиа

Важни су за крвну слику!

Током хладних зимских месеци имунитет нам је често ослабљен, па смо подложнији многим сезонским инфекцијама. Зато је важно да се потрудите да једете што разноврснију храну, а два витамина и један минерал су нарочито важни:

 Потрудите се да током зиме једете што више протеина и хране богате витамином Д. Овај витамин нам је неоподан за регулисање имуног система, за раст и развој, за здраве кости и за још много процеса у нашем телу. Пошто га наша кожа производи под утицајем сунца, а током зимских месеци га нема довољно, зато своју исхрану морамо појачати намирницама богатим витамином Д.

Зову је "БИЉКА ДУГОВЕЧНОСТИ": Чај од овог ЦВЕТА ЈАЧА ОРГАНИЗАМ, лечи кожу, најделотворнији МЕЛЕМ за БОРЕ

Зову је "БИЉКА ДУГОВЕЧНОСТИ": Чај од овог ЦВЕТА ЈАЧА ОРГАНИЗАМ, лечи кожу, најделотворнији МЕЛЕМ за БОРЕ

ПРЕКИДА КАШАЉ и иритацију грла: Припремите СМЕСУ од ТРИ САСТОЈКА, коштају МАЊЕ од 100 ДИНАРА

ПРЕКИДА КАШАЉ и иритацију грла: Припремите СМЕСУ од ТРИ САСТОЈКА, коштају МАЊЕ од 100 ДИНАРА

То су масне рибе попут лососа, харинге, сардине, туне. Осим у риби, витамина Д има у јајима, обогаћеном млеку, јунетини, телећој џигерици. Уколико и даље немате оптималну дозу овог витмина у крви, што се може проверити анализама, консултујте се с лекаром око избора суплементације

Појачајте унос витамина Ц како бисте додатно ојачали свој одбрамбени систем и омогућавали апсорпцију гвожђа. Један од начина је повећан унос витмина Ц.

limun
лимун / Извор: Профимедиа

Њега највише има у агрумима ( лимун, поморанџа, грејпфрут), у кивију, бобичастом воћу, броколију, прокељи, карфиолу, паприци, купусу...Трудите се да ове намирнице једете што свежије, непосредно након куповине и да их што мање термички обрађујете како би изгубиле што мање овог драгоценог витамина. Једна поморанџа, на пример, обезбедиће вам око 60 одсто дневних потреба за витамином Ц.

Осим витамина Ц, у велику улогу има и минерал цинк. Највише је заступљен у црвеном месу, јајима, млеку, неглазираним зрнима житарица, у пшеничним клицама, спанаћу, махунаркама, остригама, у семенкама бундеве, лана и сунцокрета, у бадемима, орасима…

На пример, 100 г говедине обезбедиће вам 50 одсто дневних потреба за цинком.

Badem
Бадем / Извор: Профимедиа