ЖУМАНАЦЕ, РИБА, ПАПРИКА! Ако НЕ ЗНАШ у којим НАМИРНИЦАМА се налазе есенцијални ВИТАМИНИ, ево ЛИСТЕ!
Овако ћеш знати шта да купиш када одеш у набавку!
Витамин је органско једињење потребан орагнизму као храњиви састојак у малим количинама. Другим речима, органско хемијско једињење (или сродан скуп једињења) назива се витамином када не може да се синтетише у довољним количинама за организам, већ мора се унесе преко хране.

ГЛУМИЦА БРАНИЛА МИКУ! Скандал у емисији Јована ШОКИРАНА: "Неко мора да стане у његову одбрану!"

СТАЛНА ПОНИЖЕЊА! Мира Фурлан са ТУГОМ говорила о ЖИВОТУ у Америци, а једино је ОВО могла да РАДИ!
Витамини се класификују као:
- растворљиви у води или
- растворљиви у масти.
Тренутно нам је познато 13 витамина које користи наше тело:
- Витамин А- растворљив у масти
- Комплекс витамина Б- растворљиви у води (Витамин Б1, Б2, Б3, Б5, Б6, Б7, Б9, Б12)
- Витамин Ц- расворљив у води
- Витамин Д- растворљив у масти
- Витамин Е- растворљив у масти
- Витамин К- растворљив у масти
Улога витамина
Низ узрока може да произведе недостатак витамина у исхарни:
- Због неадекватне исхране или строге дијете
- Пушење или конзумирање других дрога
- Услед повећаних витаминких потреба код деце за време наглог раста,трудноцће, дојења и озбиљне инфекције
- Због неуравнотежене исхрана , модних трендова и проблема са зубима
- Због непотпуне пробаве и апсорпцију хране (старији људи, алкохоличари)
- Код дуготрајне употребе одређених лекова
- Због појединих обољења
Витамини хране тело
Тело је моћна машина, способна да се саморегенерише. Али једна ствар коју не може да уради је да производи витамине. То значи да морамо да их уносимо преко хране, јер различите намирнице садрже различите витамине. Кључ је да се уносе разноврсне намирнице да би се искоритио асортиман витамина.
Витамин А
Овај витамин игра веома велику улогу за вид. Витамин А помаже да видите у боји. Поред тога одржава здраву кожу.
Која је храна богата витамином А?
- Јетра- пилећа, свињска, говеђа
- Наранџасто воће и поврће (као што су диња, мрква, слатки кромпир)
- Тамно зелено лиснато поврће (као што су кељ и спанаћ)
- путер
- јаја
- папаја
- манго
- млеко
Немојте да кувате намирнице на високим температурама, јер тако се уништава витамин А оксидацијом.
Комплекс витамина Б
Постоји више врста витамина Б. Ево листе: Б1, Б2, Б6, Б12, нијацин, фолна киселина, Биотин, и пантотенска киселина. Витамини Б су важни за метаболизам- они помажу да се ствара енергија, када је вашем телу потребна. Ова група витамина је такође укључена у израду црвених крвних зрнаца, које носе кисеоник кроз тело.
Која је храна богата витамином Б?
- Житарице, као што су пшеница и зоб
- Рибе и морски плодови
- Живина и меса
- Јаја
- Млечни производи, као што су млеко и јогурт
- Лиснато зелено поврће
- Пасуљ и грашак
Избегавајте дуготрајно прање, потапање или кување намирница са витамином Б јер су растворљиви у води и врло се лако губе. Чак и кратко кључање уништава и до трећине витамина Б12 и до 50% фолне киселине.
Витамин Ц
Овај витамин је важан за чување ткива, као што су десни и мишићи. Витамин Ц је такође од кључног значаја ако добијете рез или рану, јер помаже да зарасте. Овај витамин такође помаже имуномсистему да одоли инфекцијама и болестима.
Која је храна богата витамином Ц?
- Агруми, као поморанџе
- Диња
- Јагода
- Парадајз
- Броколи
- Купус
- Киви
- Слатка црвена паприка
Витамин Ц се губи ако се излаже високим температурама. Најбоље је да се намирнице са витамином Ц конзумирају сирове.
Витамин Д
Витамин Д је потребан за јаке кости! Такође је одличан за формирање јаких зуби. Витамин Д помаже телу да апсорбује потребну количину калцијума.
Која је храна богата витамином Д?
- Млеко са витамином Д
- Сом
- Лосос
- Скуша
- Туњевина
- Жуманца
- Јетра
- Рибље уље
Витамин Е
Овај витамин одржава много ткива у телу, као што је ткиво у очима, кожу и јетру. Штити плућа од загађеног ваздуха, уз то је важан за стварање црвених крвних зрнаца.
Која је храна богата витамином Е?
- Житарице, као што су пшеница и зоб
- Пшеничне клице
- Лиснато зелено поврће
- Сардине
- Жуманца
- Коштуњаво воће и семенке
Избегавајте пржење и печење јер се губи и до 50% витамина.
Витамин К
Витамин К помаже у функцији згрушавања крви.
Која је храна богата витамина К?
- Лиснато зелено поврће
- Млечни производи, као што су млеко и јогурт
- Броколи
- Сојино уље