Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ако ПИЈЕТЕ ВОДУ СА ЧЕСМЕ, овако ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ ЈЕ ОПАСНА - Штетне материје се ЛАКО ПРИМЕТЕ, само једно урадите

11.11.2023. 17:56
Пише:
Србија Данас
voda
вода / Извор: Фото: Shutterstock

Да ли је вода са чесме опасна за пиће и како да то откријете?

Иако последњих година све више Срба купује воду или користи мини кућне филтере за пречишћавање исте, још увек велика већина наших сународника пије ону из чесме. О томе какавог је квалитета та вода непрестано се полемише у медијима, али чак и када је бактериолошки исправна, постоје састојци у њој који могу да наштете здрављу. 

Сутра је Свети краљ Милутин, највећи СРПСКИ КТИТОР и задужбинар - Ако изговорите ове МОЋНЕ РЕЧИ десиће се чудоkralj milutin

Сутра је Свети краљ Милутин, највећи СРПСКИ КТИТОР и задужбинар - Ако изговорите ове МОЋНЕ РЕЧИ десиће се чудо

Само на ОКО ЛЕПИ: Мушкарци у овим знаковима су прави заводници, али лоши у кревету!muÅ¡karac

Само на ОКО ЛЕПИ: Мушкарци у овим знаковима су прави заводници, али лоши у кревету!

Стручњаци истичу да се квалитет воде разликује у различитим регионима Србије, а често наводе Зрењанин и околину као лош пример. Оно што је најчешће карактеристика воде из чесме, без обзира на то из ког је дела Србије, јесте тврдоћа. Ова вода садржи вишак соли калцијума и магнезијума, а које утичу на стварање камена у бубрегу и бешици.

С друге стране, испијање претерано меке воде, у којој нема довољно минерала, доводи до стањивања коштаног ткива и пропадања зуба. У великим градовим може да се јави проблем и у систему за пречишћавање који утиче на састав воде, па се у њој јављају хлор и гвожђе оксид који су опасни за организам. 

voda
вода / Извор: Профимедиа

Да би се утврдило присуство штетних материја у води, стручњаци саветују да је претходно прокувате. Ако се у њој брзо формира каменац, онда садржи вишак соли калцијума и магнезијума. Црвенкаста нијанса је вишак гвожђе оксида. Готово потпуно одсуство плака у посуди за кување која се користи годинама може да укаже на низак садржај минерала у води, закључују стручњаци.