Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Могу ИЗАЗВАТИ ТРОВАЊЕ, а неке и ДОДАТНО ГРЕЈУ! Намирнице које ПОГОРШАВАЈУ СТАЊЕ организма у време високих температура

13.07.2023. 10:27
Пише:
Србија Данас
hrana
храна / Извор: Shutterstock

Редовно се хидрирајте данас и пазите шта једете!

Пред нама су дани са изузетно високим температурама, због чега је веома важно да се редовно хидрирамо, али и да водимо рачуна о томе шта једемо. Дакле, у току ових топлих дана, избегавајте одређене намирнице које могу погоршати стање, довести до тровања јер су кварљиве.

1. Месо и риба

Због могућности развоја бактерија, месо спада међу најопасније намирнице. Можете га чувати до пет дана, али искључиво ако га држите прекривеног фолијом или у засебним посудицама у фрижидеру. Посебно обратите пажњу на млевено месо и јела попут сарми. Тераса или остава нису добра идеја, јер до развоја опасних бактерија може долази на температури већој од 8 Целзијуса, па је фрижидер ипак боље решење.

Sirova hrana
Сирова храна / Извор: Профимедиа

2. Сосови и умаци

Салате треба појести у року од три дана. То се посебно односи на руску и француску салату која може бити опасна због јаја, кромпира и мајонеза који спадају у намирнице које се брзо кваре.

ПРОБИОТИК ЛИМУНАДА ЧИСТИ ЦРЕВА: Од три састојка направите еликсир за имунитет, детокс и бољу пробаву

ПРОБИОТИК ЛИМУНАДА ЧИСТИ ЦРЕВА: Од три састојка направите еликсир за имунитет, детокс и бољу пробаву

"НА ХЛЕБ ДА ИХ МАЖЕШ!" Ова три знака важе за ПРАВЕ ДОБРИЦЕ, обасипаће вас љубављу и пажњом, нема шансе да вас изневере

"НА ХЛЕБ ДА ИХ МАЖЕШ!" Ова три знака важе за ПРАВЕ ДОБРИЦЕ, обасипаће вас љубављу и пажњом, нема шансе да вас изневере

3. Поврће

Веровали или не и поврће је проблем. Проблем код поврћа не задају бактерије већ гљивице. Оне се размножавају на собној температури, а највише воле слатко поврће попут кромпира, који не би требало да стоји дуже од два дана. Подгревање може да убије гљивице, али поврће не би требало да подгревате више од једном и то само на температури изнад 60 степени.

povrće
поврће / Извор: Профимедиа

4. Колачи

Кремастим колачима рок трајања је четири дана, под условом да их држите у фрижидеру. Суви колачи могу да се једу до двадесет дана, али их немојте стављати у фрижидер. Свежину ће задржати само ако их чувате на сувом и тамном месту. Савет плус: Све остатке кварљиве хране коју држите у фрижидеру, ставите на горњу полицу где је најхладније

Поред горе наведених намирница избегавајте и следеће јер греју, а то вам свакако не треба ових дана!

Овас

Без обзира на то што спада у житарице, овас је богат мастима, али и протеинима који се веома лако претварају у енергију, а тиме повећавају отпорност организма на хладноћу. Овсене пахуљице можете јести за доручак у комбинацији са млеком биљног порекла.

Хељда

Хељда је такође храна која греје тело. Осим што доприноси загревању организма, ова житарица подстиче лучење хормона ендорфина, који поправља расположење. Помаже у лечењу болести крвотока, реуме, дијабетеса и стомачних обољења, а богата је протеинима и витаминима Б1 и Б2.

Црни пасуљ

Ова махунарка одличан је извор гвожђа и бакра који јачају имунитет, те снадбевају мишиће кисеоником који подстиче сагоревања масти, па тиме и греје организам. Богат је и протеинима, угљеним хидратима, влакнима и омега 3 масним киселинама.

Авокадо

У зимским данима користите га као један од састојака у топлим потажима, чорбама или топлим преливима као прилозима уз главно јело. Ово воће богато је здравим мастима које помажу у смањењу нивоа лошег холестерола, те снадбевају ћелије храњивим материјама.

Maska za lice
Маска за лице / Извор: Профимедиа

Љута паприка

Капсаицин из љуте паприке убрава циркулацију па на тај начин загрева организам. Позитивно делује на рад срца, ублажава болове и поправља расположење. Осим тога, подстиче сагоревање масти и јача имунитет. Ово поврће додајте куваним јелима и потажима, а можете га користити и у облику зачина.

Ђумбир

Ова биљка делује једнако као и љута паприка. Наиме, захваљујући љутим супстанцама које садржи активира рецепторе топлоте у организму, па тиме загрева тело, те убрзава циркулацију. Можете га користити као зачин, али и као састојак у бројним топлим напицима.

Светло сусамово уље

Будући да је богато линолеинском киселином, светло сусамово уље учествује у процесу претварања хране у енергију, а тиме повећава телесну температуру и загрева организам. У исхрану уврстите и друге махунарке попут црвеног сочива и грашка, затим орашасте плодове, коренасто поврће попут шаргарепе, келерабе и целера, а и бели лук, који такође греју организам.