Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈЗДРАВИЈИ КОРОВ који ПОСТОЈИ - Не баца се ниједан део биљке, имате је у дворишту, а незамењива је у јачању имунитета

19.10.2023. 21:34
Пише:
Србија Данас
maslačak
маслачак / Извор: Фото: Инстаграм printscreen/_spicymoustache_

Биљка која детоксикује, побољшава варење, а можете је користити за припрему напитака и салата!

Многима је познато колико је маслачак лековита биљка. Од њега се могу правити чајеви, мед и салате, а сада смо пронашли и упутство како да је у потпуности искористите у току сезоне и да вам не пропадне ниједан део ове биљке.

Велики део биљке је јестив укључујући корен и лист. 

Ова биљка подстиче избацивање токсина из организма и подстиче варење, подиже имунитет, а најбољи ефекат се постиже уколико дан започнете шољицом чаја од маслачка. 

Листићи маслачк - како их припремити!

  • лишће маслачка
  • маслиново уље
  • бели лук 
  • зачини

Оперите листове, ставите у лонац воце да провреи са кашичицом соли, додајте зеленило и кувајте док не омекша, 3 до 4 минута. Оцедите и исперите хладном водом, док се не охлади. Загрејте маслиново уље у тигању на средњој ватри. Умешајте у то бели лук и кувајте неколико минута, 3 до 4. Зачините сољу, бибером.

ОПРЕЗ, ХПВ СЕ ПРЕНОСИ И ОРАЛНОМ ПЕНЕТРАЦИЈОМ: Ево шта обавезно МОРАТЕ да урадите да након ОДНОСА смањите ризик

ОПРЕЗ, ХПВ СЕ ПРЕНОСИ И ОРАЛНОМ ПЕНЕТРАЦИЈОМ: Ево шта обавезно МОРАТЕ да урадите да након ОДНОСА смањите ризик

ДРЖИ СЕ ТУРСКЕ КАФЕ! Када чујеш шта све садржи популарна 3 У 1 и шта прави у организму, избегаваћеш је

ДРЖИ СЕ ТУРСКЕ КАФЕ! Када чујеш шта све садржи популарна 3 У 1 и шта прави у организму, избегаваћеш је

Сируп од маслачка

  • 2 шољице цветова маслачка
  • 1.50 кашике органског лимуна
  • шећер

Потопите латице у хласну воду на пет минута да се добро очисте. Ставите их у шерпу заједно са 1 1/2 шољицом воде, 2 кришке лимуна. Оставите да прокључа на јакој ватри, смањите ватру и кувајте до 15 минута. Склоните посуду са ватре и оставите да стоји преко ноћи. Чај од малслчка процедите кроз газу стискајући сваку кап. Измерите течност и додајте јој шећер. Мешајте и загревајте док се шећер не раствори. Затим лагано прокувајте сируп на лаганој ватри и чувајте у стерилисаној тегли. 

Кафа од маслачка

  • 15 до 30 грама корена у зависности од количине коју желите направити,
  • заслађивач попут меда или јаворовог сируап,
  • врућа вода,
  • сојино млеко,
  • цимет у праху

Исеците корење и оставите да се осуши у рерни на један сат. Пеците корење 30 до 40 минута на 200 степени и самељите у млину у фини прах. Помешајте једну кашичицу са шољицом вреле воде.