Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕСТЕ ЛИ СВЕСНИ ШТА ЈЕДЕТЕ? Ево шта значи зелени круг око куваног ЖУМАНЦЕТА и колико је ОПАСАН по здравље

07.08.2023. 19:27
Пише:
Србија Данас
jaja
јаја / Извор: Фото: Youtube printscreen/Natural Цурес & Типс

Поврће треба да буде зелено, а јаје ове боје нам је увек мало сумњичаво.

Да ли сте икада приметили тамни ореол око жуманца након што сте скували тврдо кувано јаје? Може бити плавичасте, зеленкасте или сиве боје, што не изгледа баш естетски или укусно. Можда се чак питате да ли такве ствари треба јести. Објаснићемо шта је заправо ово.

Поврће треба да буде зелено, јаје ове боје је мало сумњичаво. Али полако. Ако мирис и текстура нису спорни, тамни круг такође не мора да вас брине. Такво жуманце више не изгледа тако лепо, али можете га јести без страха.

Одакле "долази" зелени прстен око жуманца и да ли се може избећи?

Тамни ореол око жуманца је резултат предугог кувања јајета. Када их правимо мекане или пржене, морамо гледати на сат. Када тешко кувају, многи људи уопште не поштују време. На крају крајева, не може се прекувати јаје. Тачно... јеси ли сигуран?

ОД ЊИХ СЕ ОШТЕЋУЈЕ ГЛЕЂ, ПОЖУТЕ И ПУЦАЈУ ЗУБИ! Стоматолог упозорио на пет намирница за које вам не би ни пало на памет да су заправо штетне!

ОД ЊИХ СЕ ОШТЕЋУЈЕ ГЛЕЂ, ПОЖУТЕ И ПУЦАЈУ ЗУБИ! Стоматолог упозорио на пет намирница за које вам не би ни пало на памет да су заправо штетне!

РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ је могће СПРЕЧИТИ, ако се реагује НА ВРЕМЕ! Ово су симптоми које НЕ СМЕТЕ игнорисати, посебно они на ДОЊЕМ ВЕШУ

РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ је могће СПРЕЧИТИ, ако се реагује НА ВРЕМЕ! Ово су симптоми које НЕ СМЕТЕ игнорисати, посебно они на ДОЊЕМ ВЕШУ

Предуго кување јајета не само да доводи до тога да жуманце добије сивкасту боју, већ и погоршава сварљивост протеина садржаног у њему и смањује његов квалитет.

Враћајући се на плавкасти обод, формира се као резултат хемијске реакције која укључује сумпор (из беланаца) и гвожђе (из жуманца), који природно реагују и формирају сулфид гвожђа на површини жуманца.

Ако не желите јаје са сивим жуманцем, не кувајте га предуго, а након што га извадите из кључале воде, одмах охладите у хладној води.

Често се боримо са ружном бојом жуманца или тврдом љуском која се љушти. Понекад је гуљење тврдо куваних јаја прави изазов. Време је такође важно када се кува тврдо кувано јаје. Превише дуго или прекратко може покварити цео укус. Откривамо како да скувате савршено тврдо кувано јаје. Придржавајте се ових правила и свако ће се показати као савршено.

Не бирајте најсвежија јаја. У таквим случајевима постоји проблем са уклањањем љуске. Опна у јајету је веома лепљива, што отежава љуштење. Радије бирајте оне чији се рок употребе полако ближи крају.

Ставите јаја у шерпу, прелијте хладном водом и прокувајте.

Када вода почне да кључа, извадите посуду из рерне и поклопите.

Држите јаја у врућој води 9-12 минута (у зависности од њихове величине).

Након што истекне предвиђено време, ставите јаја у посуду са хладном водом да зауставите процес кувања.

Када се јаја мало прохладе и не буду врела, можете их ољуштити. Лагано их ударајте о сто да пукне љуска, а затим их умочите у воду и огулите. Ово ће знатно олакшати задатак.