"AKO SE UKRAJINA NE IZBORI ZA POBEDU, TO JE PRETNJA ZA CELU EVROPU" Ambasador Ukrajine otkriva četiri uslova pod kojima je moguć sporazum sa Moskvom (VIDEO)

29.12.2023. 10:10
Piše:
Srbija Danas/Igor Maksimović
Volodimir Tolkač / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković/Shutterstock
Stav Moskve da ne želi NATO na svojim granicama, Tolkač vidi kao provokaciju i želju Rusije da Ukrajina bude pod njenim uticajem i da je ne ostavi da bira svoj slobodan put.

Invazija Rusije na Ukrajinu i dalje je spoljnopolitička tema broj jedan u svetu. Neprijateljstva ukrajinske i ruske vojske još uvek su u punom jeku, a prekid sukoba i mirovni sporazum se ne naziru. Tim povodom, novinarska ekipa Srbije Danas bila je u gostima kod Nj.E. Volodimira Tolkača, ambasadora Ukrajine u Srbiji, sa kojim smo razgovarali o dosadanšnjem toku rata, kao i o perspektivama za mir.

AMERIKA RASHODUJE ČUVENE CRNE JASTREBOVE! Da li je ovo prilika da se Ukrajina ozbiljno naoruža?

AMERIKA RASHODUJE ČUVENE CRNE JASTREBOVE! Da li je ovo prilika da se Ukrajina ozbiljno naoruža?

NANIZANE POBEDE U KIJEVU, HARKOVU I HERSONU! Stoltenberg tvrdi da je Ukrajina na korak od NATO-a: "300.000 ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno"

NANIZANE POBEDE U KIJEVU, HARKOVU I HERSONU! Stoltenberg tvrdi da je Ukrajina na korak od NATO-a: "300.000 ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno"

"UMRITE, JE**ČI! VEČNI LET, BRAĆO!" Ukrajinci ponosni, oborena tri ruska bombardera SU-34 (FOTO/VIDEO)

"UMRITE, JE**ČI! VEČNI LET, BRAĆO!" Ukrajinci ponosni, oborena tri ruska bombardera SU-34 (FOTO/VIDEO)

Na samom početku razgovora, pitali smo ambasadora Tolkača, da li je Ukrajina spremna da izdrži do ispunjenja svojih ratnih ciljeva - povratak u granice iz 1991. godine, imajući u vidu da je rat već odneo veliki broj žrtava.

Hajde prvo da preciziramo, da kažemo da rat nije počeo 24. februara, već je počeo 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim. Drugo što sam Vam hteo reći, jeste da smo se dugo trudili da izbegnemo ovaj konflikt, počevši od 1991. godine i mogu Vas podsetiti samo na neke od memoranduma koji su potpisani od strane Ukrajine i Rusije, a koji su garantovali nezavisnost, suverenitet i integritet Ukrajine, ali nisu bili poštovani od strane Rusije. Mogu Vas podsetiti, takođe, na član 2. Ugovora o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Ukrajine i Rusije, gde se govori o tome da strane međusobno moraju poštovati teritorijalni integritet i državne granice Zbog toga što Rusija nije ove ugovore i memorandume poštovala, mi ne možemo verovati u garancije koja ona daje i ne možemo garantovati bezbednost svoje zemlje kada govorimo o Rusiji. Zbog toga nama ništa drugo ne preostaje nego da se borimo na ovaj način na koji se danas borimo za našu nezavisnost i našu državu. Borićemo se sve dok ne budu vraćene granice iz 1991. godine. Nažalost, takva je danas realnost i stvarnost u kojoj mi živimo - kaže Tolkač.

Ukrajinski ambasador konstatuje da mir nije moguć dok je predsednik Vladimir Putin na vlasti u Rusiji, s obzirom da je "

I to što je on počeo rat u Ukrajini je samo jedna od stvari. Ono što radi ruska vojska u Ukrajini i strahote koje doživljava ukrajinski narod, ubistva i mučenja ukrajinskih patriota, odvođenje ukrajinske dece u Rusiju i tamo ih vaspitavaju na svoj način… I to je sve, u stvari, njihov koncept "ruskog mira". Želim da Vas podsetim, Ukrajina imala oko 200 rundi pregovora sa Rusijom. Za taj period je postignuto 20 dogovora o zaustavljanju vatre, ali svi su bili prekršeni od strane Rusije. Dakle, danas ako neko govori da Ukrajina mora da pregovara sa Rusijom, oni su dobro obmanuti ili žive u lažima, jer kao što ste čuli, ako se 200 pregovora već vodilo i svaki dogovor je prekršila Rusija, šta dalje možemo očekivati - objašnjava ambasador Tolkač. 

Volodimir Tolkač / Izvor: Srbija Danas

On naglašava da je ukrajinsko vojno-političko rukovodstvo više puta insistiralo na nekoliko činjenica i nekoliko uslova koji moraju biti ispunjeni da bi se pregovori dalje nastavili.

To su svega četiri uslova: prvi je vraćanje međunarodno priznatih granica Ukrajine i povlačenje celokupne ruske vojske sa teritorije Ukrajine; drugi bi bila isplata Ukrajini od strane Rusije svih reparacija, šteta i gubitaka koje su nanete na teritoriji Ukrajine, a koji su ogromni u ovom trenutku; treće bi bilo osuđivanje ruskih vojnih zločinaca u haškom Međunarodnom sudu – takvi zločini teško da se mogu porediti sa bilo kojim zločinima koji su ikada učinjeni na planeti; i ono što je jako važno, nakon svega toga, aktivna demokratizacija ruskog društva koje trenutno živi u laži i obmani sopstvenog sistema i rukovodstva i podizanje njihove svesti šta je ovaj rat doneo, šta je učinilo to rukovodstvo ukrajinskom društvu. I to tek može postati uslov za dalje postojanje demokratske države Rusije, čije društvo će biti zasnovano na demokratskim principima - rekao je ukrajinski ambasador.

Zamoljen da prokomentariše izjavu bivše nemačke kancelarke, Angele Merkel, da su Minski sporazumi bili kupovina vremena za Ukrajinu i da se Kijev spremao za rat, Tolkač kaže da je 


Angela Merkel / Izvor: Profimedia

Tolkač navodi primer na kakvim manipulacijama i provokacijama radi Rusija. 

Kada je formirana prva Vlada tzv. Donjecke Narodne Republike, svi koji su se našli na čelu nje bili su državljani Rusije. Na čelu nje nalazio se premijer Borodaj, državljanin Rusije, oficir Federalne službe bezbednosti (FSB). Girkin je postao ministar odbrane, a jedan je od začetnika konflikta na istoku, i takođe je oficir FSB. Ministar bezbednosti postao je Pinčuk, takođe državljanin Rusije i oficir FSB - podseća ambasador.

Upitan da objasni položaj ruskog stanovništva u istočnoj Ukrajini i njihovo nezadovoljstvo vlastima u Kijevu, Tolkač kaže da se 

"o

Osvrnuvši se na demonstracije u Kijevu, 2013. godine, poznatije kao Evromajdan, Tolkač kaže da su izraz nezadovoljstva ukrajinske omladine kada je predsednik Viktor Janukovič pokušao da promeni pravac Ukrajine ka Evropskoj uniji i odbio da potpiše Deklaraciju o postepenom prisajedinjavanju. Dodaje da to je bilo pravo naroda da kaže svoje mišljenje i da bira predsednika koji će se rukovoditi onim što želi narod.

Kada je Janukovič pokušao da uplaši narod time što je usred noći pokušao da rastera taj protest i tu omladinu skloni sa Trga, tada su već ustali roditelji te omladine, ustala je cela nacija i bilo je jasno da sistem Janukoviča ne vodi ka dobru i da je to kraj. Dakle, i kada su u tom trenutku bili neki razgovori i pregovori o mirnom izlasku iz te situacije između Janukoviča i društva, Janukovič je pobegao, jer je shvatio da ne može opravdati svoje postupke i nestao je iz zemlje. Rusija je iskoristila tu situaciju, počela da anektira Krim, u Donbasu su se pojavili prvi njihovi tenkovi, oružje - objašnjava ukrajinski ambasador.

Evromajdan / Izvor: Profimedia

Stav Moskve da ne želi NATO na svojim granicama, Tolkač vidi kao provokaciju i želju Rusije da Ukrajina bude pod njenim uticajem i da je ne ostavi da bira svoj slobodan put.

Uopšte nije pitanje u tome da se ne dozvoli NATO da priđe granicama Rusije, zato što je nekoliko meseci nakon početka rata u Ukrajini Finska ušla u NATO. I NATO je već bio na granici sa Rusijom. Dakle, pitanje uopšte nije u NATO, u Zapadu, bilo čemu. To su sve provokacije i želja Rusije da Ukrajina bude pod njenim uticajem - smatra Tolkač.

On izražava zahvalnost zapadnim partnerima na vojnoj pomoći, ističući kako oni dobro razumeju 


Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

Govoreći o ljudskim i materijalnim gubicima u ratu, kao i o počinjenim ratnim zločinima, ukrajinski ambasador kaže da je to 




Što se tiče spore isporuke oružja, ono, svakako, stiže. Naravno, važna je količina tog oružja. Važna je, takođe, obuka naših vojnika na tim oružjima, s obzirom da naši vojnici nisu imali do sada priliku da koriste, na primer, te avione F-16. Naša vojska se obučavala na sovjetskim avionima, na sovjetskom oružju, tako da i to malo usporava taj proces. Svakako, naši partneri su svesni toga da svaki dan zadržavanja, odnosno, neisporuke oružja, su, u stvari, veliki brojevi života i žrtava ukrajinskog stanovništva.

Tolkač, takođe, ističe da se 

Svi ti sastanci dokazuju da je on spreman da se u potpunosti bori sa neprijateljem koji se pred njim našao, jer pomoć nije samo vojna pomoć. Vi sami dobro razumete da je to rat na mnogim nivoima. Jedan od njih je informativni rat, zbog toga su važni ti sastanci, da se govori o Ukrajini. Zbog toga je važan ovaj intervju, da se čuje i druga strana. To je ratna tehnologija, to je rat ekonomski, rat u svakom smislu - konstatuje ambasador.

Odgovarajući na tvrdnje ruske strane da je Ukrajina oruđe Zapada u borbi protiv Rusije, Tolkač tvrdi da je to nonsens i provokacije i manipulacije "ruskog sveta".


Valerij Zalužni i Volodimir Zelenski / Izvor: Profimedia

Ambasador Tolkač je prokomentarisao i spekulacije o sukobu predsednika Zelenskog i načelnika ukrajinskog Generalštaba, Valerija Zalužnog, koji je ustvrdio da je rat sa Rusijom došao u pat poziciju, s obzirom da nije bilo značajnih pomeranja na frontu poslednjih meseci.

Teško mi je da ocenjujem reči Zalužnog, s obzirom na to da ja, kao prvo, nisam vojnik, a drugo, nalazim se dosta daleko. Siguran sam da je ovaj rat veoma težak, da su borbe veoma teške i da iziskuju od nas izuzetno veliku pažnju. Kada kažete da je nastala pauza na frontu, mogu reći da sam siguran, da čak i ako je nastala, ona će se završiti i nastaviće se u korist Ukrajine. Ja verujem u pobedu Ukrajine - izjavio je Tolkač.

Na samom kraju, upitan da li postoji mogućnost da jednog dana Ukrajinci i Rusi budu dobri susedi, ukrajinski ambasador kaže da je 


 

Ceo intervju sa Nj.E. Volodimirom Tolkačem možete pogledati u priloženom videu u tekstu.

NAPOMENAZabranjeno preuzimanje delova ili celog teksta intervjua bez odobrenja autora ili linkovanja na originalni tekst i dodavanja video-snimka sa YouTube kanala Srbija Danas.

Piše:
Srbija Danas/Igor Maksimović
29.12.2023. 10:10
Pogledajte više