JEDAN OD DVA NAJTEŽA UDARCA ZA RUSIJU OD POČETKA RATA! Oboren moćni A-50 iznad Azova - EVO kako se to desilo

15.01.2024. 20:22
Piše:
Srbija Danas/Kurir
sd / Izvor: Foto: Printscreen/X
Na društvenoj mreži "X" se pojavili snimci delova oborenog aviona

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni tvrdi da je vazduhoplovstvo uništilo ruski avion A-50 za radarsku detekciju velikog dometa i leteći komandni centar za kontrolu vazduha Il-22 iznad Azovskog mora!

RUSKI AVIONI VIŠE NI U OVOJ OBLASTI NISU BEZBEDNI: Ukrajinci oborili dve veoma važne letelice!

RUSKI AVIONI VIŠE NI U OVOJ OBLASTI NISU BEZBEDNI: Ukrajinci oborili dve veoma važne letelice!

POSLEDICE BI BILE KATASTROFALNE: Putinov bliski saradnik sve OTKRIO - evo KOJA država je naredna na meti Rusa

POSLEDICE BI BILE KATASTROFALNE: Putinov bliski saradnik sve OTKRIO - evo KOJA država je naredna na meti Rusa

UKRAJINSKI DRONOVI IM VIŠE NIŠTA NE MOGU! Ruski tenkovi naoružani najnovijim čudom tehnike (FOTO)

UKRAJINSKI DRONOVI IM VIŠE NIŠTA NE MOGU! Ruski tenkovi naoružani najnovijim čudom tehnike (FOTO)

Incident se dogodio u nedelju oko 21 sat iznad Azovskog mora.

- Hvala vazduhoplovstvu za savršeno planiranu i izvedenu operaciju u regionu Azov - napisao je Zalužni na svom kanalu na Telegramu i objavio snimak radara na kome se navodno vidi momenat obaranja letelica.

Na društvenim mrežama, međutim, pojavila se fotografija Il-22 koji je uspeo da sleti iako je teško oštećen.

Komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ignat navodi da je posada Il-22 nekako uspela da spusti avion na aerodrom Anapa.

- Izgleda da je Il-22 konačno stigao do Anape. Kopile je uporno - napisao je Ignat na svom kanalu na Telegramu i dodao da među posadom ima nekoliko ranjenih.

sd / Izvor: Foto: Printscreen/X

Ignat navodi da je do danas uništavanje aviona za radarsku detekciju velikog dometa A-50 za ukrajinske oružane snage izgledalo kao nemoguć zadatak, ali da su uspele da obore "dve debele mete" odjednom.

Za sada nije poznato kako su letelice pogođene.

A-50 i Il-22 su prema jednoj verziji pogođeni projektilom ispaljenom iz nekog PVO sistema, najverovatnije američkog Patriota, ali pojedini ruski vojni blogeri ne isključuju ni mogućnost da je u pitanju takozvana prijateljska vatra.

- Tragedija je uvek tragedija. Pogotovo kada je ovakvih razmera. Najverovatnije nećemo znati ko je kriv za smrt pilota. Večiti let mrtvima i brz oporavak i povratak na dužnost ranjenima. Za detalje pitajte one u Podmoskovlju i administratore glupih kanala, koji se smatraju pravim patriotama i tačno znaju šta se može pisati, a šta ne - navodi dobro obavešteni kanal Fajter bomber.

Mnogi navode da je gubitak A-50 jednak potonuću krstarice "Moskva" koja je bila komandni brod Crnomorske flote.

Ministarstvo odbrane Rusije se još nije oglasilo dok portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov navodi da Kremlj nema informacije o obaranju aviona i da je istraga u toku.

Zvaničnik ukrajinskog parlamentarnog odbora za bezbednost Jurij Misijahin navodi da je obaranje A-50 veći uspeh nego da je oborena cela eskadrila Su-35.

Ukrajinski kanali na Telegramu objavili su snimak na kome se navodno vide tela nastradale posade A-50, međutim, snimak nije moguće nezavisno proveriti.

Leteći radar A-50 inače košta oko 330 miliona dolara. Rusija je pre rata navodno imala samo devet A-50 dok je jedan prema nezvaničnim informacijama ranije oštećen prilikom diverzije na aerodromu u Belorusiji. Letelicom upravlja pet pilota dok posadu čini još 10 radarista.

Zašto su A-50 i Il-22 leteli zajedno?

Cilj je verovatno bio da se poveća bezbednost Krima i okolnih voda. A-50 je trebalo da daje radarsku sliku i upozorava na dolazak ukrajinskih aviona dok je Il-22 trebalo da otkriva ukrajinska besposadna plovila pre nego što napadnu brodove.

(Srbija Danas/Kurir)

Piše:
Srbija Danas/Kurir
15.01.2024. 20:22
Pogledajte više