KIJEV ĆE SE PRETVORITI U PAKAO Putinova osveta će biti žestoka - ceo svet u strahu, nakon "krvavog maja" sledi još jezivije leto

31.05.2023. 08:16
Piše:
Srbija Danas/Nova.rs
Vladimir Putin / Izvor: Foto: Srbija Danas/Shutterstock
Ovakav razvoj situacije je izuzetno opasan.

Po prvi put od početka rata u Ukrajini, koji traje više od 15 meseci, Moskva je direktno napadnuta i to dronovima - taktika kojoj je od početka maja prilikom granatiranja ukrajinskih gradova ruski predsednik Vladimir Putin pribegao više od 10 puta. Inače, ovu taktiku "ruski car" uglavnom primenjuje u situacijama kada naročito želi da se osveti Ukrajini. Zbog toga analitičari smatraju da će Kijev, ali i ostale ukrajinske gradove zadesiti jeziva situacija, u slučaju da Putin odluči da aktivira odmazdu zbog napada na Moskvu, za koji krivi Ukrajinu.

Naime, u utorak, ranom zorom kiša dronova napala je jugozapadni deo Moskve i pogodila niz stambenih zgrada. Gradonačelnik glavnog grada Rusije, Sergej Sobjanin saopštio je da su dronovi pogodili nekoliko zgrada u Moskvi uzrokujući "manju" štetu i bez ozbiljnijih povreda. Prema njegovim rečima, dve osobe su zatražile medicinsku pomoć, ali nije im bila potrebna hospitalizacija. Stanovnici su privremeno evakuisani.

ZELENSKI NE ZNA KAD JE DOSTA Južna Koreja odobrila pomoć preko 230 miliona, on traži još: Moramo da imamo nebeski štit

ZELENSKI NE ZNA KAD JE DOSTA Južna Koreja odobrila pomoć preko 230 miliona, on traži još: Moramo da imamo nebeski štit

"VIDEĆETE ŠTA JE OSVETA U PUNOM SMISLU" Čečenski vođa najavio žestok odgovor Rusa zbog napada na Moskvu

"VIDEĆETE ŠTA JE OSVETA U PUNOM SMISLU" Čečenski vođa najavio žestok odgovor Rusa zbog napada na Moskvu

"STOKO SMRDLJIVA, IZVUCITE SE IZ KABINETA!" Prigožin besan zbog napada na Moskvu: Zašto im, dođavola, dopuštate?!

"STOKO SMRDLJIVA, IZVUCITE SE IZ KABINETA!" Prigožin besan zbog napada na Moskvu: Zašto im, dođavola, dopuštate?!

Nedugo zatim stiglo je i zvanično saopštenje ruskog ministarstva odbrane – i to mnogo zapaljivije od onog koje je izdao Sobjanin. Ministarstvo je navelo da ukrajinske snage bezbednosti upotrebile su osam dronova za napad na Moskvu i svi dronovi su pogođeni, a incident je nazvan "terorističkim napadom".

Takođe, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da je Moskva uverena da Kijev stoji iza napada, a da je Ukrajina zapravo želela da se osveti za napad na centar odlučivanja koji se dogodio prošle nedelje.

Moskva / Izvor: Foto: Tanjug/AP

Samo nekoliko sati kasnije, situaciju je dodatno zahuktala reakcija Kijeva, tačnije savetnika ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka, koji je negirao je da je vojska njegove države direktno umešana u napad dronovima na Moskvu, ali da "uživa u ovakvim napadima".

- Naravno da nam je zadovoljstvo da gledamo i predviđamo porast broja napada. Ali, naravno, nemamo nikakve direktne veze sa ovim - rekao je Podoljak.

Ipak, na pojedinim Tviter nalozima su se pojavile informacije koje ukazuju na to da iza svega stoji Kijev. Naime, prema njihovim objavama napad na Moskvu izveden je pomoću više od 30 dronova UJ-22 , čiji je proizvođač Ukrjet – fabrika za proizvodnju bespilotnih letelica sa središtem u Kijevu.

Očekuje se da se Kijev pretvori u pakao

Inače, ovakav razvoj situacije je izuzetno opasan, pre svega zbog toga što je na Kijev od početka maja do sada, Rusija izvršila 15 masovnih razornih napada.

Pre toga, odnosno tokom proteklih 15 meseci, od kada je Putin započeo rat sa Ukrajinom, Kijev je bio meta vazdušnih nadada svega nekoliko puta. Do granatiranja ovog grada, prema nepisanom pravilu, dolazilo je u dva slučaja – nakon poraza ruskih trupa na frontu ili nakon posete najviših svetskih zvaničnika Ukrajini ili nekoj okolnoj zemlji.

Ukrajina / Izvor: Foto: Tanjug/AP

Specifično je to da je svaki novi napad bio za nekoliko stepena brutalniji od prethodnog. Stoga, građani Ukrajine sada više nego ikada pre strahuju od onoga što će uslediti.

Krvavi maj

Podsetimo, od početka ovog meseca PVO sistemi u Kijevu imali su posla više nego ikada. Uprkos tome što su gotovo uvek uspešno odbijali napade ruskih bespilotnih letelica, ostaci dronova su padali svuda po glavnom gradu Ukrajine i uzrokovali ozbiljnu štetu.

Takođe, treba napomenuti da je ruska vojska u ovim napadima koristila najmoćnije naoružanje koje poseduje – kombinaciju bespilotnih letelica Šahid iranske proizvodnje i krstareće rakete.

O tome koliko su ovi napadi razorni najbolje govori podatak da je prilikom jednog od napada, sredinom maja, Kijev protiv dronova upotrebila i moćne Patriot PVO sisteme američke proizvodnje, što je prvi direktan okršaj ruskog i SAD oružja u dosadašnjem sukobu.

Sve ovo izdešavalo se za svega 30 dana. Ipak, mnogi smatraju da ovi napadi koji su bili brutalniji nego ikada, nisu ništa u poređenju sa onima koji će uslediti.

Sve vesti iz Ukrajine pročitajte OVDE.

Piše:
Srbija Danas/Nova.rs
31.05.2023. 08:16
Pogledajte više