KINA RAZBESNELA KIJEV?! "Ostaviti Rusiji u posedu delove Ukrajine koje sada zauzima"

26.05.2023. 22:09
Piše:
Tanjug
Rat u Ukrajini / Izvor: Shutterstock
Šolc je optužio Moskvu - pljačka neće proći nekažnjeno!

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da su dve osobe stradale u ruskom napadu na kliniku u gradu Dnjepar, a da je broj povređenih porastao na 30.

"SVE SMO POGODILII, CILJ JE POSTIGNUT" Ruska vojska izvršila snažne udare na ključne objekte ukrajinske vojske!

"SVE SMO POGODILII, CILJ JE POSTIGNUT" Ruska vojska izvršila snažne udare na ključne objekte ukrajinske vojske!

NAPAD NA RUSKU TERITORIJU UZDRMAO KREMLJ: Putin sprema novi plan, ovakve stvari se više neće dešavati

NAPAD NA RUSKU TERITORIJU UZDRMAO KREMLJ: Putin sprema novi plan, ovakve stvari se više neće dešavati

TAKTIKA MLEVENJA Šok tvrdnje bivšeg generala: NATO prisiljava Ukrajinu da se bori na način na koji Zapad ne bi

TAKTIKA MLEVENJA Šok tvrdnje bivšeg generala: NATO prisiljava Ukrajinu da se bori na način na koji Zapad ne bi

- Ruski teroristi su još jednom potvrdili svoj status boraca protiv svega što je ljudsko i iskreno - rekao je ranije Zelenski, preneo je Rojters.

Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia
Putin i Da Silva o Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas svom brazilskom kolegi Luisu Inasiju Lula da Silvi da je Moskva spremna za diplomatsko rešenje ukrajinske krize, saopštio je Kremlj posle telefonskog razgovora dva predsednika.

- Ruski predsednik je dao principijelne ocene situacije oko Ukrajine i ponovio otvorenost ruske strane za dijalog na političkom i diplomatskom koloseku, koji blokira Kijev i njegovi zapadni sponzori - navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi TASS.

Lula da Silva / Izvor: Profimedia
Šolc o ratu u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da rat u Ukrajini ne sme da se završi zamrznutim sukobom.

- Ako Rusija misli da će joj proći pljačka Ukrajine - neće - rekao je Šolc, prenosi Rojters. Istakao je da Rusija mora da povuče svoje trupe iz Ukrajine, te da je to osnova za mir.

Olaf Šolc / Izvor: Profimedia
Papa Franja

Papa Franja je izjavio da je eventualno vraćanje Ukrajini teritorija koje je okupirala Rusija "politički problem" koji treba da reše dve strane. Papa, u prvom javnom komentaru na zahtev Ukrajine da podrži njen plan za potpuno povlačenje Rusije, u intervjuu televiziji Telemundo, koji je objavljen danas, nije zauzeo stav da je povratak teritorija temeljan uslov za mir.

Papa je rekao da će mir biti postignut kada ukrajinska i ruska strana budu mogle da razgovaraju direktno ili preko posrednika, preneo je Rojters.

Papa Franja i Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia
Holandija šalje F-16 Ukrajini?

Holandija još nije donela konačnu odluku, ali ozbiljno razmatra opciju da Ukrajini pošalje borbene avione F-16, izjavio je danas holandski premijer Mark Rute.

- Nismo doneli konačnu odluku, ali ako počnete sa obukom, to je očigledno nešto o čemu ozbiljno razmišljate - rekao je Rute, prenosi Rojters. On je, međutim, dodao da bi odluka o slanju aviona F-16 Ukrajini zavisila od odobrenja Sjedinjenih Američkih Država, te da bi Holandija imala avione za isporuku, s obzirom na to da je počela proces povlačenja određenih F-16 aviona.

Mark Rute / Izvor: Profimedia
Kina: Ostaviti Rusiji u posedu delove Ukrajine koje sada zauzima

Tokom svoje nedavne posete Evropi, specijalni predstavnik kineske vlade za evroazijska pitanja Li Hui pozvao je na hitan prekid vatre i rekao da u ruskom posedu treba da ostanu njeni novi regioni, objavio je danas "Volstrit džurnal" (WSJ) pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika.

Prema pisanju lista, kineski diplomata je preneo jasnu poruku: "Saveznici SAD u Evropi treba da potvrde svoju autonomiju i zahtevaju momentalni prekid vatre, ostavljajući Rusiji u posedu delove Ukrajine koje sada zauzima", preneo je TASS.

Si Đinping, Kina / Izvor: Profimedia
Boris Džonson i Donald Tramp razgovarali o Ukrajini

Bivši britanski premijer Boris Džonson i bivši predsednik SAD Donald Tramp razgovarali su o Ukrajini i "značaju ukrajinske pobede". Kako se navodi u saopštenju Džonsonovog portparola, sastanak dvojice bivših lidera održan je juče tokom posete bivšeg britanskog premijera Sjedinjenim Državama, prenosi Gardijan.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

Piše:
Tanjug
26.05.2023. 22:09
Pogledajte više