"MOGUĆE DA ĆE RUSI POBEDITI U BAHMUTU, ALI..." Britanski analitičar komentariše gde će se voditi presudna bitka (VIDEO)

08.12.2022. 11:05
Piše:
Srbija Danas
Bitka kod Kremine / Izvor: Profimedia
Ruske i ukrajinske snage trenutno vode žestoke borbe u gradu Bahmutu u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, piše Skaj njuz.

Profesor Majkl Klark, analitičar za odbranu i bezbednost u Kraljevskom institutu ujedinjenih službi, rekao je za Skaj njuz da je moguće da će Rusi pobediti Ukrajince u Bahmutu, ali da bi bitka za Kreminu u Luganskoj oblasti mogla da bude još važnija.

- Bahmut je u centru velike ruske ofanzive. Rusi su stigli do juga Bahmuta i sada uspešno prodiru u grad... Ukrajinci ih uglavnom napadaju artiljerijom i uspevaju u tome. Rusi trpe prilično velike gubitke. Noću izgleda kao da polja gore - ustvrdio je Klark.

Profesor je rekao da rezultat bitke za Bahmut neće biti važan ako Ukrajinci zauzmu Kreminu. On kaže da ukrajinske snage kontrolišu autoput P66 koji povezuje Kreminu, Svatov i sever.

- Ukrajinci su zauzeli neke oblasti severno od Kremine i izgleda da su u poziciji da se kreću na jug. Ako uspeju da potisnu Ruse iz Kremine, otvoriće im se vrata Luganska. Ako Rusi izgube Kreminu, ishod sukoba u Bahmutu neće biti bitan. Ključna bitka se odvija kod Kremine. Rusi željno uzvraćaju vatru, ali gube kontrolu nad Kreminom. Ako izgube kontrolu nad tim gradom, period oko Božića će pokazati koliko je on važan - zaključio je profesor.

Piše:
Srbija Danas
08.12.2022. 11:05
Pogledajte više