NASTAVLJENE RACIJE U OBJEKTIMA UPC-MP: Oglasila se Služba bezbednosti Ukrajine, evo šta su zaplenili agenti

03.12.2022. 11:50
Piše:
Srbija Danas
Služba bezbednosti Ukrajine / Izvor: Foto; Facebook/Служба безпеки України
U petak je objavljeno da će ukrajinska Vlada pripremiti zakon kojim se zabranjuju crkve povezane sa Rusijom

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da su njeni agenti zaplenili proruske brošure u nekoliko objekata koje su u vlasništvu Ukrajinske pravoslavne crkve.

- Bezbednosna služba je završila kontraobaveštajni rad u objektima UPC, u regionima Zakarpatje, Rovno i Žitomir. Prokremljovski štampani materijal pronađen je u skladištima na teritoriji tih eparhija -  naveo je SBU na svom Telegram kanalu.

Kako se navodi u izveštaju SBU, simboli zabranjene ukrajinske partije Opoziciona platforma - Za život, pronađreni su u manastiru Svetog Nikolaja UPC-a. Na teritoriji Rovna i eparhije Ostrog agenti SBU su pronašli beloruske rublje i brošure na kojima se poziva na mirovni sporazum sa Rusijom.

- Identifikovani su pojedinci koji su održavali kontakt sa ruskim građanima i ti kontakti se sada istražuju - dodaje SBU.

U petak je objavljeno da će ukrajinska Vlada pripremiti zakon kojim se zabranjuju crkve povezane sa Rusijom, u skladu sa potezima koje predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra neophodnim kako bi se sprečila Moskva da "slabi Ukrajinu iznutra". To bi u suštini značilo zabranu UPC-a.

Piše:
Srbija Danas
03.12.2022. 11:50
Pogledajte više